Fotoserie: Maïs oogsten met rupsbanden nabij Boxmeer
In totaal werd er ondanks de nattigheid nog een maïsopbrengst van circa dertig ton per hectare behaald op de Brabantse zandgrond, legt loonwerker en eigenaar Martin Damsteegt uit. „De opbrengst en de kwaliteit van de maïs was prima, maar wel minder dan als deze veertien dagen eerder geoogst zou zijn.”
De Claas Jaguar 940 op rupsbanden gaat heel Nederland door in combinatie met rupsdumpers van twintig kubieke meter die de maïs rechtstreeks naar de kuil brengen of eerst naar een opvangbak op het land.
Heel Nederland door
Het bedrijf kwam de laatste weken veel in Overijssel, Friesland en ook zelfs Bremen in Noord-Duitsland werd al aangedaan. Regionaal ziet Damsteegt verschillen in de maïsopbrengst en kwaliteit waar hij actief is met de hakselaar. „Op kleingrond in het noorden gaat de maïs minder hard achteruit, op zandgronden in het zuiden heeft de maïs meer last van het water.”
Hij ziet dat sommigen daarom ook andere keuzes maken dan hakselen. „Sommige boeren plukken alleen de kolven en laten de plant staan. Dat is wel een risico, want als het gaat stormen en de maïs plat waait, dan heb je veel minder opbrengsten.”
Zelf ontwikkeld
De hakselaar op rupsbanden werd drie jaar geleden zelf ontwikkeld. „We hebben heel wat rupsdumpers. Daarvan hebben we er een gesloopt en het rupswerk onder de hakselaar gezet. Het voordeel van de rupsbanden is dat de onderlaag niet aangetast wordt en de bodemstructuur daardoor behouden kan blijven. Als een hakselaar zonder rupsbanden met een trekker het land opgaat en gaat slippen, dan ontstaat er schade aan de bodem. Door de rupsbanden wordt de bovenlaag niet vermengd met de onderlaag.”
Vaste klanten heeft het bedrijf niet omdat de hakselaar alleen met natte weersomstandigheden wordt ingezet. De vraag is daardoor echt weersafhankelijk en per seizoen wisselend. „Over het algemeen kunnen we op elk land wel terecht, het maakt niet uit hoe nat het is. We hebben nog nooit een stuk laten staan”, aldus Damsteegt.