Een koe met uierontsteking kost jaarlijks ruim 300 euro
Om koeien te controleren op uierontsteking is het cruciaal om het celgetal van de melktank kritisch te beoordelen. Een celgetal hoger dan 200.000 duidt op mogelijke subklinische uierontsteking bij sommige koeien, aldus Julie Geldhof, dierenarts bij DeLaval. Een analyse van de melkproductieregistratie (MPR) over een langere periode kan koeien met subklinische uierontsteking identificeren, inclusief chronisch besmette koeien die een risico vormen voor anderen.
Hygiënemaatregelen, zoals handschoenen dragen tijdens het melken, het gebruik van één uierdoek per koe, droge ligplekken en schone staarten en uiers, verminderen de kans op ziektekiemen. Het voorkomen van kruisbesmetting tijdens het melken is essentieel; besmette koeien worden bij voorkeur als laatste gemolken. Tepelvoeringen tijdig vervangen en het gebruik van speenmiddelen dragen bij aan de gezondheid van de uier.
Een gezond slotgat
Een gezond slotgat is een eerste verdedigingslinie tegen ziektekiemen. Het regelmatig en effectief melken, vermijden van blindmelken en goede instellingen en functioneren van de melkinstallatie zijn cruciaal. Een natte meting van de melkinstallatie, regelmatig machineonderhoud (drie keer per jaar voor melkrobots, jaarlijks voor conventionele melkstallen) zijn aanbevolen.
Een goede afweer bij koeien, bevorderd door adequate voeding en vermijding van stress, vergroot hun vermogen van koeien om binnengedrongen kiemen snel af te weren. Bij uierontsteking is het identificeren van aanwezige ziektekiemen cruciaal voor effectieve behandeling, met behulp van PCR-tests, melkmonsters, en gevoeligheidsbepalingen (antibiogrammen) om het juiste antibioticum te selecteren.
Vaccinatie
Het gemiddelde tankcelgetal stijgt op Nederlandse melkveehouderijen, wat kan duiden op toenemende problemen met koeien die lijden aan chronische subklinische uierontsteking, aldus dierenarts Sabine Hoogeveen. Uit onderzoek blijkt dat een koe met uierontsteking gemiddeld 301 euro kost, voornamelijk vanwege productieverlies en extra afvoer. Hoogeveen benadrukt dat een doelgerichte aanpak van mastitis van essentieel belang is en dat grondige diagnostiek nodig is voordat uiergezondheidsproblemen worden aangepakt op een bedrijf.
Mastitisvaccinatie stimuleert het immuunsysteem van de koe en biedt bescherming tegen ziektekiemen die het uier binnendringen. De aanpak van uierontsteking moet specifiek zijn, rekening houdend met verschillende factoren zoals welke ziektekiemen de uiergezondheid aantasten, welk vaccin geschikt is, en welke risicofactoren aanwezig zijn en hoe deze aan te pakken.
Rendement van behandeling
Een stapsgewijze aanpak omvat het opsporen van koeien met (subklinische) uierontsteking, het identificeren van omgevings- en koegebonden kiemen, het beoordelen van de algehele gezondheid van de koe en het ontwikkelen van een plan van aanpak om risicofactoren aan te pakken en de natuurlijke afweer te verbeteren. Hoogeveen benadrukt ook het belang van het kritisch beoordelen van het rendement van de behandeling en het overwegen van het afvoeren van dieren indien nodig om kruisbesmetting te voorkomen.
Online-uitzending: Praktische uiergezondheid. Waar moet ik op letten?
Melkvee verzorgt op dinsdag 21 november om 20.00 uur een live-uitzending over uiergezondheid met als titel: ‘Praktische uiergezondheid. Waar moet ik op letten?’
Julie Geldhof van DeLaval en Sabine Hoogeveen van Hipra zullen hun kennis over mastitis met de kijkers delen. Vragen die aan bod zullen komen zijn onder andere: wat is uierontsteking precies? Waardoor ontstaat het? Hoe kun je het voorkomen? Welke behandeling is het beste? Daarnaast schuift ook een melkveehouder aan om over zijn aanpak van uierontsteking en het verbeteren van de uiergezondheid te praten.
In de uitzending laat ook melkveehouder Henri Braakman uit Dalfsen (OV) zien hoe hij uierontsteking zoveel mogelijk buiten de deur probeert te houden.
De uitzending begint om 20.00 uur is na aanmelding live te volgen op Melkvee.nl. Voor informatie en aanmelden: www.melkvee.nl/evenement/843927-online-uitzending-uiergezondheid/