Nieuwe rekenmethode maakt genomic fokwaarden 11 procent betrouwbaarder
Het doorvoeren van de nieuwe rekenmethode, de zogenaamde 1-staps-fokwaardeschatting vormt het sluitstuk van een lang proces. Het was altijd al de ambitie van CRV om de fokwaarden van de genomic stieren op deze manier te berekenen. De fokwaarde die met behulp van de zogenaamde ‘1-staps’ fokwaardeschatting worden berekend liggen dichterbij de dochter geteste fokwaarden dan bij de tot nu gebruikte ‘2-staps’ methode. CRV verwacht in de toekomst dan ook minder tegenvallers en grote veranderingen in de fokwaarde van genomic stieren bij het overstappen op dochterfokwaarden.
44 nieuwe stieren in indexdraai
Gerben de Jong, hoofd Van de Evaluatie-eenheid voor dieren van CRV, kondigt trots aan dat overgaan op de nieuwe rekenmethode zorgt voor de grootste sprong voorwaarts als het aankomt op betrouwbaarheid van de fokwaardeschattingen. Met als direct gevolg een grote eenmalige herschikking van de lijst van genomic stieren in december.
Naar verwachting zullen, als gevolg van de nieuwe rekenmethode circa 44 andere genomic stieren hun opwachting maken in de top 100 NVI. „Als we inzoomen op de top 20, dan zien we dat daar 12 andere genomic stieren instaan”, aldus De Jong.
Betrouwbaarheid neemt toe
CRV voerde verschillende validaties tests uit om onderzoeken welk effect de 1-staps methode heeft op de fokwaardeschatting. Wanneer het gaat om productiekenmerken nemen met name de fokwaarden persistentie en laatrijpheid flink toe in betrouwbaarheid, met respectievelijk 17 en 27 procent. Bij het exterieur ligt de gemiddelde toename in betrouwbaarheid beduidend hoger dan bij de productiekenmerken. Hetzelfde geldt voor de functionele kenmerken. De fokwaardeschatting van levensduur, uiergezondheid en vruchtbaarheid nemen het meeste toe in betrouwbaarheid.
Kenmerken die in hoge mate erfelijk overdraagbaar laten een minder grote toename in betrouwbaarheid zien dan laag erfelijke kenmerken.
Nieuwe kenmerken
Met de nieuwe rekenmethode slaagt CRV er ook in van meer eigenschappen een genomic fokwaarde te berekenen. Enkele voorbeelden daarvan zijn het risico op: slepende melkziekte, aan de nageboorte blijven staan en baarmoerderontsteking. De betrouwbaarheid van deze nieuwe fokwaarden schommelt tussen de 39 en 32 procent. Ander voorbeelden van nieuwe genomic fokwaarden zijn: AMS gewenning, uierbalans, vruchtbaarheidsstoornissen en metabole aandoeningen.