Alfa: Kritieke melkprijs gestegen tot bijna 53 cent
De kritieke melkprijs geeft aan welke minimale prijs een melkveehouder moet ontvangen voor zijn melk om de kosten van melkproductie te dekken. Vanwege de afbouw van de derogatie, de stijgende rentetarieven en inflatie zijn de kosten voor melkveehouders toegenomen.
Alfa beschrijft in de kwartaaluitgave dat uiteindelijk de melkprijs weer boven de kostprijs zal stijgen. Maar de melkveehouderij staat volgens het accountantskantoor wel een lastige periode te wachten.
Na de hoge melkprijs van het afgelopen jaar daalde de basismelkprijs gedurende 10 maanden met 20 cent tot het niveau van 41 cent. Alfa constateert dat dit ruim onder de kostprijs ligt, hoewel de verschillen tussen bedrijven aanzienlijk zijn. Sommige melkveehouders hebben al te kampen met financiële problemen. De kosten voor gewasteelt en oogst zijn hoger dan een jaar geleden, evenals de mestafvoerkosten. Bovendien staat een aantal melkveebedrijven een hogere aanslag inkomstenbelasting te wachten.
38.000 euro nadeel
Alfa verwacht dat melkveehouders de afschaffing van derogatie in hun portemonnee zullen voelen. Voor een gemiddeld bedrijf met 55 hectare levert dit een nadeel op van 38.000 euro. Maar het accountantskantoor maakt zich niet alleen zorgen over de prijs van mestafzet; Alfa vraagt zich af of mest straks überhaupt nog wel wordt afgehaald bij melkveehouders.
Bovendien zijn banken minder bereid om investeringen te ondersteunen en dringen vaak aan op versnelde aflossing. Politieke onzekerheden en maatschappelijke druk maken het perspectief voor ondernemers op korte termijn niet rooskleuriger, aldus Alfa.
Herstel vraag en aanbod
De sector zal de komende jaren moeten zien te overleven, voorspelt Alfa. Uiteindelijk is de drijvende kracht achter een onvermijdelijke prijsstijging van melk het herstellen van het evenwicht tussen vraag en aanbod. Geert Veenstra van Alfa Fryslân zegt: ‘Een gezonde melkveehouderij is in mijn beleving niet afhankelijk van de focus op duurzaamheid en klimaat, maar vooral van de focus op de kostprijs en goede resultaten met duurzaamheid, klimaat en milieuruimte als kaders waarbinnen het moet gebeuren.’