NVWA moet bezuinigen
Tekorten NVWA (nog) geen gevolgen voor veehouders en slachterijen
In de uitzending van Een Vandaag op 4 september werd gesteld dat een fors financieel tekort de NVWA dwingt tot bezuinigingen en een personeelsstop. Voor het bezorgde CDA-Kamerlid Vedder reden de minister te vragen wat deze tekorten betekenen voor de uitvoering van de belangrijke taken.
Negatief resultaat
In de beantwoording erkent minister Adema dat uit de reguliere (kwartaal-)prognoses van de NVWA blijkt dat deze instantie dit jaar afkoerst op een financieel negatief resultaat. Volgens Adema liggen aan deze slechte financiële resultaten diverse oorzaken ten grondslag. Hij verwijst daar naar met name hogere kosten in 2023 ten gevolge van inflatie, vernieuwde Cao-afspraken en lagere retributie-opbrengsten. Dit laatste zou mede het gevolg zijn van veranderde marktomstandigheden. „Kort gezegd is het lopende jaar 2023 duurder geworden om het geplande niveau van formatie en bedrijfsvoering te kunnen bekostigen,” aldus Adema.
Bezuinigingsmaatregelen
Om de kostenstijging zoveel als mogelijk te beheersen heeft de NVWA, in afstemming met de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een aantal maatregelen genomen. Zoals het verantwoord vertragen van de instroom van nieuw personeel, beperken van de inhuur van personeel, het optimaliseren van de opbrengsten en het doorvoeren van kostenbesparingen op opleidingen, inrichting en inventaris. Adema verwacht dat deze maatregelen ervoor zullen zorgen dat het geprognosticeerd negatief resultaat over 2023 aan het eind van het jaar is opgelost. Adema onderstreept dat deze maatregelen geen effect hebben op de kwaliteit van het toezicht van de NVWA zoals voorzien in het jaarplan 2023. Desgevraagd bevestigt de woordvoerder van de NVWA dat de ontstane tekorten geen gevolgen zullen hebben op de (controle-)werkzaamheden die deze organisatie verricht en de tarieven die ze in rekening brengt bij onder andere slachthuizen en agrarische bedrijven.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Ministerie van LNV