Nederland, België en Duitsland zetten gezamenlijk in op vaccin tegen blauwtong
Adema sprak met collega's uit Duitsland en België in Luxemburg over de zorgelijke situatie van het blauwtongvirus. 'Het probleem beperkt zich helaas niet tot de landsgrenzen en vergt daarom ook een Europese aanpak', aldus de minister. Een Afrikaans vaccin werd onlangs niet toegelaten op de Europese markt omdat er twijfels zijn over de veilgheid.
Blauwtong zorgt met name bij schapenhouders voor veel dode dieren. Het kabinet kijkt daarom naast de gesprekken met farmaceutische bedrijven of het in Europees verband mogelijk is om schapenhouders financieel bij te staan. Momenteel is dit nog niet het geval, omdat voor blauwtong niet met een Diergezondheidsfonds wordt gewerkt, zoals bij vogelgriep wel het geval is. De eventuele economische schade zullen ondernemers dan zelf moeten dragen. „Het is op dit moment nog niet in te schatten wat de extra kosten en de verliezen voor bedrijven zullen zijn", laat een woordvoerder van Adema weten.
Aantal besmettingen
In Nederland staat de teller inmiddels op 2.664 besmettingen. In totaal gaat het 977 klinisch positieve en om 1687 PCR-positief gevonden gevallen. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.
Inmiddels is blauwtong in elke Nederlandse provincie vastgesteld. Tot vorige week was alleen Limburg nog virusvrij, maar daar is vrijdag ook de eerste besmetting vastgesteld.