WUR: 'Of blauwtongtype uit Italië komt is niet vast te stellen'
Hoewel in landen als Italië, Israël en delen van Afrika hetzelfde serotype 3 van het blauwtongvirus actief is (wordt overgebracht op herkauwers via knutten), wijkt de Nederlandse variant toch iets af. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksinstelling. „Op basis daarvan kunnen wij niet met 100 procent zekerheid vaststellen waar geografisch gezien het virus vandaan komt, dus ook niet per se vanuit Israël, Sicilië of Afrika", vertelt onderzoeker Melle Holwerda.
En dus ook niet of het virus via insecten mee is gereisd met Italiaans huisvuil dat in Amsterdam wordt verbrand. Farmers Defence Force bracht dat eerder deze week naar buiten op basis van een eigen analyse. FDF-bestuurslid Sieta van Keimpema maakte de analyse. Haar politieke partij BVNL stelde via Tweede Kamerlid Wybren van Haga direct Kamervragen aan de landbouwminister, die nu van de WUR munitie krijgt om de vragen te pareren.
Onduidelijk welke knuttensoort
Het is simpelweg nog niet wetenschappelijk vast te stellen waar het virus vandaan is gekomen, volgens het onderzoeksteam van de WUR, dat samenwerkte met Royal GD (Diergezondheidsdienst) in Deventer. „Onduidelijk blijft hoe dit virus zijn intrede heeft gedaan in ons land en waar het virus dus vandaan is gekomen. Het is een feit dat BTV-3 verspreidt in Nederland, wat laat zien dat de knutten die van nature in Nederland voorkomen 'vector competent' (het virus kunnen overdragen, red) zijn. Welk knuttensoort(en) precies verantwoordelijk is/zijn voor de verspreiding, is op dit moment nog onduidelijk."
Uit een breed opgezet ander onderzoek van Holwerda en zijn team blijkt dat het virus direct is ontdekt op plekken waar het blauwtongvirus als eerste toesloeg. De eerste klinische verdenkingen van het blauwtongvirus dat momenteel in Nederland rondwaart, blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3), werden vastgesteld op vier plekken in het midden van Nederland. Op dat moment was het nog onduidelijk of deze locatie de oorsprong was van de uitbraak of dat het blauwtongvirus op dat moment al aanwezig was op andere plaatsen in het land.
Midden van het land
Holwerda: „De conclusie uit dit onderzoek is dat er geen andere specifieke regio in Nederland was waar we bovenmatig veel antistoffen tegen het blauwtongvirus aantroffen en waar we een mogelijke eerdere besmetting naar zouden kunnen herleiden. We stellen op basis hiervan vast, dat de uitbraak het meest waarschijnlijk is gestart bij de eerste vier plekken in het midden van het land.”
Welk van de plekken dat is geweest en hoe de dieren daar besmet zijn geraakt, is niet meer te achterhalen. „Net als bij vorige uitbraak in 2006 blijft het ook nu moeilijk te bepalen waar het virus vandaan is gekomen en hoe dat het eerste dier besmet is geraakt.”