Nederland uitzondering op groeiende EU-zuivelproductie
Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. In geen enkel EU-land slonk de melkproductie zo extreem als in Nederland. Procentueel daalden Zweden en Kroatië iets harder, maar beide landen spelen een veel kleinere rol in de totale EU-melkproductie dan Nederland, dat jaarlijks 6,0 miljoen ton melk levert. Zweden produceerde 2,0 procent minder melk op een jaarlijks volume van 2,8 miljoen ton melk en Kroatië 2,1 procent minder op een jaarlijks volume van nog geen 0,5 miljoen ton melk.
Andere grote melkproducenten in de EU zijn Duitsland, Frankrijk, Groot Brittanië, Italië, Polen, Spanje, Ierland, Denemarken en België. Op Ierland na (-0,3 procent) gaat de melkproductie in al deze landen in 2018 voorlopig omhoog.
Buurlanden Nederland groeien flink
Meest spectaculaire stijging is voor Duitsland, dat in de eerste vijf maanden van 2018 bijna 500 miljoen kilo melk meer leverde dan in de eerste vijf maanden van 2017; een groei van 3,5 procent op het totale Duitse melkproductievolume. Procentueel groeide België van de genoemde grote EU-melkproducenten het hardst. De Belgische melkveehouders groeiden met liefst 5,6 procent; een volumestijging van 95,8 miljoen kilo melk in de eerste vijf maanden van het jaar. Onze zuiderburen nemen daarmee de gehele productiedaling van Nederland (-82,6 miljoen kilo) in hun ééntje over.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Europese Commissie