Zonder draagvlak maken innovaties weinig kans
Het onderzoek richtte zich op veehouders, veehouderijstudenten, milieu- en welzijnsorganisaties, retail, banken, sectororganisaties en agrarisch adviseurs. Zowel binnen als buiten de sector leven er zorgen over het effect van een innovatie op mens, dier en bodem en het ontbreken van een verdienmodel voor de ondernemer. Deelnemers aan het onderzoek gaven ook aan dat veel oplossing zich teveel richten op één probleem in plaats van een integrale oplossing te bieden voor het hele bedrijf. Tenslotte hebben veel deelnemers aan het onderzoek nog vragen over de borging van de verschillende managementmaatregelen.
Verschillende insteek
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat verschillende partijen de huidige problemen vanuit een andere invalshoek benaderen en van daaruit ook met andere oplossingen komen. De milieu- en welzijnsorganisaties zien technische maatregelen niet als oplossing, maar pleiten voor een systeemverandering richting een extensievere veehouderij. Landbouwpartijen noemden nadrukkelijk de wens om niet alleen via technische maatregelen maar ook via managementmaatregelen veranderingen te initiëren.
Het onderzoek laat zien dat het belangrijk is al in de ontwikkelfase van maatregelen aandacht te hebben voor het draagvlak. Door bijvoorbeeld binnen lopende en toekomstige trajecten meer aandacht te hebben voor borging, financiële haalbaarheid voor veehouders, (toekomstige) wetgeving en mogelijke negatieve neveneffecten op mens, dier en/of milieu.
‘Integrale oplossingen, gekoppeld aan een verdienmodel voor de veehouderij, maakt veehouders sneller bereid tot verandering’, concluderen de onderzoekers.
Onderzoek
CLM Onderzoek en Advies en Aeres Hogeschool Dronten hebben, met financiering vanuit het ministerie van LNV, geïnventariseerd wat het draagvlak is voor 12 emissiereducerende maatregelen. Deze technische maatregelen zijn gericht op vermindering van de ammoniak- en/of methaanemissie vanuit de melkvee- en varkenshouderij.
De volledige uitkomsten van het onderzoek zijn hier terug te lezen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Hanskamp
Bronnen: CLM Onderzoek, Aeres Hogeschool Dronten