Europese Commissie wil meedenken over knelgevallen, maar de grenzen niet verruimen
Nederland moet zich blijven houden aan de sectorgrens voor fosfaatproductie, schrijft Vestager. maar binnen het fosfaatrechtenstelsel zit een marge voor aanvullende rechten, voor onvoorziene gevallen. Daaronder vallen ook melkveebedrijven die geen volledige veebezetting hadden op 2 juli 2015.
Toekenning van de fosfaatrechten moet in overeenstemming zijn met de verwachte behoeften van de ontvanger daarvan, laat de Commissaris weten. In dat kader zouden aan knelgevallen fosfaatrechten kunnen worden toegewezen. Maar voorwaarde daarbij is dat de bovengrenzen van het sectorplafond niet worden overschreden.
Antwoorden niet volledig
Schreijer-Pierik vindt dat Den Haag en Brussel nu samen moeten werken aan een oplossing voor deze bedrijven die nu op omvallen staan, zonder verdere verhoging van de generieke korting voor andere melkveehouders. Ze betreurt het dat de Commissie geen antwoord heeft gegeven op andere vragen die ze had gesteld, zoals de mogelijkheid van een tijdelijke en beperkte uitwisseling van rechten met de varkenshouderij, waar een warme sanering zal plaatsvinden, of rechten die verkregen worden uit nieuwe stoppers- en fiscale regelingen. Zij kondigt aan de zaken op te nemen met Eurocommissarissen Karmenu Vella (Milieu) en Phil Hogan (Landbouw).
Schreijer-Pierik stelde haar vragen ter ondersteuning van de missie van minister Carola Schouten. Vlak het reces heeft de Tweede Kamer haar de opdracht gegeven om opnieuw naar Brussel te gaan om te zoeken naar oplossingen voor de knelgevallen. Het CDA-Europarlementslid zal daarom ook in gesprek blijven met Eurocommissarissen Karmenu Vella (Milieu) en Phil Hogan (Landbouw). „Die besprekingen moeten de komende weken in Brussel plaatsvinden, als voordien geen bevredigende oplossing door het ministerie van LNV voor de beknelde gezinsbedrijven in zicht is", stelt Schreijer-Pierik.