Eerste resultaten broedplatforms WLD Laag Holland ‘bemoedigend’
Dankzij subsidie van het ‘Betrekken bij Groen Fonds’ van de provincie Noord-Holland en extra sponsering zijn er door Water, Land & Dijken (WLD) dit voorjaar 145 broedplatforms geplaatst op ongeveer zeventig verschillende locaties. Bij agrarische bedrijven, hobby-boeren, burgers en particuliere grondeigenaren. De gebeurde met hulp van weidevogelvrijwilligers, de boeren zelf en cliënten van zorgboerderijen.
Bloembollenkistjes
De broedplatforms, gemaakt van bloembollenkistjes en voorzien van een dikke bodemlaag, van bijvoorbeeld schelpen, schelpengrit of fijn grind, zijn op verschillende plekken geplaatst: op houten palen in een plas dras, geïnundeerde greppels of gewoon in een wei- of bouwland. Het overgrote deel echter in sloten omdat dit de meeste bescherming biedt tegen roofdieren.
Resultaten bemoedigend
Tijdens het broedseizoen zijn de scholekster-platforms gemonitord door vrijwilligers. Bijna alle nesten werden ingevoerd in de Boerenlandvogelmonitor om beter inzichtelijk te krijgen hoe het broedresultaat- en broedsucces is verlopen, aldus WLD. ‘Op 21 van de 145 platforms werd gebroed. Dit is ruim 14 procent. Van deze 21 legsels zijn er vijftien uitgekomen, wat neerkomt op 71 procent. Voor het eerste jaar is dit een bemoedigend resultaat.’
Lastig te volgen
De pullen gaan ongeveer één dag na uitkomst van de broedplatforms af om daarna de weilanden en het verdere broedgebied in te trekken. ‘Mede daardoor zijn ze vaak lastig te volgen of terug te vinden’, meldt WLD. Van de vijftien uitgekomen nesten kon met zekerheid worden gezegd dat vijf hiervan de pullen - één of meerdere - vliegvlug zijn geworden. Van de overige tien nesten werden of de jongen niet meer gezien of kon niet met zekerheid worden gezegd of ze volwassen zijn geworden. Vijf nesten werden door een onbekend roofdier aangevallen en van één nest is het resultaat onbekend.
Scholeksters trouw
Uiteindelijk volgens WLD toch een mooi resultaat dat perspectief biedt voor de gewenste toename van de scholekster populatie. ‘Scholeksters zijn trouw aan hun partner en broedplek. Bij een succesvol broedsel is de kans dan ook groot dat hetzelfde paartje het jaar daarop weer van hetzelfde broedplatform gebruik maakt. De verwachting is dan ook dat de scholeksters volgend jaar terugkeren en dat ook de andere platforms in gebruik worden genomen.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Water, Land, Dijken