‘We worden een import- en afmelkland’
Veehandelaar Derk-Jan Kuenen denkt dat de export van Nederlands melk- en jongvee een flinke knauw zal krijgen. „Volgend jaar rond deze tijd denk ik zelfs dat wij al veel Duitse dieren naar Nederland hebben geïmporteerd.”
Duitse en Deense gezondheidsstatus beter
Veel melkveehouders zijn huiverig voor de aankoop van buitenlandse dieren, ziet ook Kuenen. „Ze denken dat daarmee een heleboel ziektes op het bedrijf komen. Ik denk dat dat mee valt. Duitse en Deense melkveehouders hebben over het algemeen een betere gezondheidsstatus dan de Nederlanders.”
Volgens Kuenen houden Duitsers in hun bedrijfsvoering verder geen rekening met het feit dat het jongveeaandeel in de Nederlandse melkveehouderij momenteel zo laag is. „De Duitsers hebben hun eigen problemen, zoals nu met de droogte. Ze gaan echt niet opfokken voor de Nederlandse melkveehouderij. Toch denk ik dat er voldoende vee uit Duitsland beschikbaar is, wanneer Nederlandse boeren zouden besluiten vee te gaan importeren. Nu verdwijnt veel Duits melkvee over de grenzen naar bijvoorbeeld Turkije, Engeland, Marokko, Italië en Rusland. Ik denk dat dat vee ook prima naar Nederland kan.”
Jongveereductie lijkt trend
Kuenen ziet het aantal melkveehouders dat melkkoeien importeert nog wel door stijgen. „Jongveereductie lijkt wel het trendwoord voor melkveehouders in 2018 te zijn. We worden een land van afmelkers, die al hun vee insemineren met Belgisch Witblauwen. Ik vraag me af hoe de Nederlandse KI’s daarop gaan anticiperen.”