LTO: landelijk pakket crisismaatregelen nodig vanwege droogte
De aanhoudende droogte en de gevolgen daarvan zijn rampzalig voor boeren, gewassen en vee, stelt LTO Nederland. Veel boeren hebben onvoldoende gras en maïs voor de komende winter. Ook voor de komende twee weken wordt nauwelijks neerslag verwacht. “We roepen de overheid dan ook op om rap te handelen. De situatie is dusdanig nijpend, dat er geen tijd is voor eindeloos overleg”, aldus woordvoerster Esther de Snoo.
LTO Nederland zet daarom voor het eerst in de geschiedenis in op een pakket van landelijk geldende crisismaatregelen. In het verleden zijn wel specifieke regionale maatregelen van kracht geworden bij te veel neerslag.
Technische maatregelen
De technische crisismaatregelen behelzen onder meer dat een verdere aanscherping van beregeningsverboden moet worden voorkomen. Daarover is LTO Nederland in gesprek met de waterschappen.
Verder wordt ingezet op het verlengen van de uitrijperiode van drijfmest op gras- en bouwland met 2 weken, tot 15 september. Dit om het groeiseizoen te verlengen. Uiteraard geldt dit indien de gebruiksruimte het toelaat.
Ook wil LTO dat de verplichte vanggewassen na de maïs – veelal gras – mogen worden geoogst als veevoer. Tevens moeten de mogelijkheden voor de herinzaai van gras in de herfst worden verruimd. Dat is nu aan strikte regels gebonden.
Daarnaast gaat LTO met Rijkswaterstaat in overleg over het verruimen van de inlaat vanuit de grote rivieren.
Economische maatregelen
Wat betreft de economische maatregelen gaat LTO Nederland overleggen over versoepeling van de belastingbetalingen, bijvoorbeeld uitstel van betaling van de inkomstenbelasting over 2017 en verrekening met die van 2018.
Ook is er overleg met de NVWA en RVO over de mogelijke korting op subsidie op bloemrijke graslanden. De controles daarop lopen gewoon door, maar als gevolg van de droogte groeit en bloeit er niets, waardoor boeren – buiten hun schuld – op die subsidie gekort kunnen worden.
Tevens treedt LTO Akkerbouw in overleg met de aardappelverwerkende industrie, over coulance ten aanzien van de leveringsplicht van akkerbouwers.
Geen directe steun
Er wordt vanuit LTO Nederland niet aangedrongen op directe steunbetalingen. Volgens De Snoo is dat enerzijds omdat er vanuit Brussel al is aangegeven dat dat er niet in zit. Bovendien is het op dit moment ook nog onvoldoende duidelijk wat de daadwerkelijke omvang is van de totale schade, geeft zij aan.
Duitsland vraagt 1 miljard voor gedupeerde boeren
Het Deutsche Bauernverband vraagt wel om directe steun, en wel van 1 miljard euro om door droogte gedupeerde boeren tegemoet te komen, meldt AgriHolland. De opbrengsten van gewassen in het noorden en oosten van Duitsland liggen 50 tot 70 procent lager dan normaal en er dreigen bedrijven failliet tegaan. De bedrijven waarbij de opbrengsten ruim 30 procent onder het 5-jarig gemiddelde liggen, zouden een financiële ondersteuning moeten krijgen, stelt de DBV-voorman. Hij pleit voor het uitropen van een nationale noodtoestand, waardoor er een wettelijke basis ontstaat voor het verlenen van subsidies aan boeren.