Meer vraag naar zuivel in 2027

Dat melden de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) en De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in een gezamenlijke voorspelling voor de komende 10 jaar.
Vooral consumptie verwerkte zuivelproducten
In de de Europese Unie (EU) consumeren inwoners nu al vooral verwerkte zuivelproducten als kaas en minder verse melkproducten. De verwachting is dat in 2027 een nog kleiner aandeel van de zuivelconsumptie van EU-burgers onder de verse zuivelproducten valt. In ontwikkelingslanden wordt juist wél veel verse zuivel geconsumeerd.
De organisaties verwachten dat vooral Pakistan en India inspelen op de groeiende vraag naar zuivel. De beide landen produceren nu 26 procent van het wereldzuivelvolume en volgens de voorspellingen van de OECD en de FAO groeit dat naar 32 procent in 2027. De Europese Unie produceert nu 20 procent van de totale zuivel in de wereld en volgens het rapport daalt dat aandeel naar 18 procent in 2027.
Melkpoeder wordt duurder
De prijs van boter gaat volgens de twee organisaties in de komende tien jaar dalen ten opzichte van referentieperiode 2015-2017, omdat er in 2017 extreem veel werd betaald voor boter. Voor kaas en melkpoeder wordt een positiever beeld geschetst. Kaas zou jaarlijks 2,1 procent duurder gaan worden, mager- en vol melkpoeder allebei jaarlijks 3,4 procent duurder. De groei van mager melkpoeder wordt overigens geremd doordat er – vooral in de EU – nog een grote voorraad van beschikbaar is.