Bietenblad zou kunnen helpen bij ruwvoertekort
Dat zegt Leo Tjoonk van Agrifirm. „Vers bietenblad kan prima als veevoer dienen. De voederwaarde van het blad is afhankelijk van het ruwe as gehalte van het product. Wanneer dat gehalte 200 gram as per kilo droge stof is, ligt de voederwaarde op krap 850 VEM met ongeveer 180 gram ruw eiwit. Weet je het blad schoon te houden en ligt het ruwe as gehalte daardoor op 150 gram per kilo droge stof, dan bevat het verse blad zelfs 900 VEM per kilo drogestof. Hoe schoner het loof van het land komt, hoe beter de voederwaarde”
Bietenblad voor verhoging organische stofgehalte
Dat bietenblad als veevoer uit de gratie raakte, komt volgens Tjoonk door de wens van akkerbouwers om het organische stofgehalte van de bodem op peil te houden. „Daarnaast hielden akkerbouwers vroeger nog wel eens enkele ossen, die zij met de bietenbladeren voerden. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.”
Tjoonk adviseert boeren overigens niet om het product aan de melkkoeien te voeren. „Bietenblad blijkt een onaangename smaak aan de melk te kunnen geven, dus voer het bij voorkeur aan het jongvee. Voor de droogstaande koeien is het product ook minder geschikt, omdat het calciumgehalte vrij hoog ligt.”
Ingekuild lagere kwaliteit
Bietenblad is ook prima in te kuilen, al gaat daarbij wel een flink gedeelte van de voederwaarde verloren. „Ingekuild bietenblad bevat nog ongeveer 600 VEM per kilo drogestof”, zegt Tjoonk. „Ook dat is weer te wijten aan het feit dat er nogal wat ruw as aan het blad kleeft. Bij het inkuilen moeten veehouders daarbij rekening houden met het lage drogestof percentage van het bietenblad. Om perssappen niet verloren te laten gaan, zou er dan een laag voer met vocht opnemend vermogen - bijvoorbeeld stro - onder het bietenblad ingekuild moeten worden.”
Vroeger interessanter
Volgens Arjan Lassche van KWS was het voeren van bietenblad in 1976 veel interessanter dan nu. „Destijds werden bieten 'gekopt', waarmee een deel van de biet bij het bietenblad geoogst werd. Dat zorgde voor de voederwaarde van het product. Tegenwoordig 'poetst' de rooier de bladeren van de biet en blijft de kop aan de biet zitten. Wat overblijft is het blad, waarin veel vocht en weinig voederwaarde zit. In theorie is bietenblad voeren dus een goed idee, maar in de praktijk niet.”