Melkrobotboer voelt zich afhankelijk van leverancier

Dit is een van de opvallende conclusies uit een grootschalig onderzoek naar onderhoud bij melkveehouders met een melkrobot, dat de redactie van Melkvee in de afgelopen weken uitvoerde.
Een op de vijf van de ‘zeer afhankelijk’-groep vindt het geen enkel probleem om zeer afhankelijk te zijn van de leverancier. De andere 80 procent van hen geeft op de vraag ‘Vindt u dat u té afhankelijk bent van de melkrobotleverancier?’ wel een bevestigend antwoord. „Ik kan niet inkopen bij andere kanalen”, merkt een van hen op. „Ze hebben de onderdelen zo gemaakt dat zelfs een simpel schroefje vaak anders is dan een standaardschroefje. Daar sta je niet bij stil bij de aanschaf van de robot.”
‘Geen auto die je zo weer inruilt’
Van alle robotboeren die zich in enige mate afhankelijk voelen van de leverancier, voelt een kleine meerderheid zich te afhankelijk van de leverancier. Eén van de respondenten met 50-70 melkkoeien zegt er het volgende over: „Een melkrobot ruil je niet – als een auto – zomaar in als iets je niet bevalt. Dat weet de dealer ook en dat is voor zowel boer als dealer niet altijd goed.”
De afhankelijkheid is ook zichtbaar bij de vraag wie het onderhoud aan de melkrobot uitvoert. Slechts een op de twintig boeren kan dit zelf. De rest schakelt altijd de leverancier in, al helpt een gedeelte van de boeren hem of haar wel bij de werkzaamheden aan de machine.
15 procent geen onderhoudscontract
Een kleine minderheid van 15 procent heeft geen onderhoudscontract bij de leverancier, maar de meesten zien zo’n contract als noodzaak. Een forse meerderheid van deze boeren geeft aan echt niet zonder dit contract te kunnen en de meesten zouden opnieuw voor hetzelfde contract gaan als ze weer mochten kiezen. Opvallend veel boeren melden dat de leverancier – ondanks dat er een onderhoudscontract is afgesloten – forse voorrijkosten rekent.
300 respondenten
Bijna 300 boeren gaven gehoor aan de oproep om de ervaringen met hun melkrobot(s) met de redactie te delen. Die ervaringen blijken enorm verschillend te zijn. Zowel bij tevredenheid over de afhankelijkheid van de leverancier als bij de onderhoudskosten van de machine komt uit het onderzoek dat er – zelfs binnen hetzelfde merk – veel verschil is. Die onderhoudskosten zijn inclusief eventueel contract, storingskosten, onderdelen en reinigingsmiddelen.
Een uitgebreide analyse met cijfers, tabellen en opvallende conclusies over dit onderzoek, is te lezen in de komende editie van vakblad Melkvee, die zaterdag 27 juli verschijnt.
Goede ideeën om een keer onderzoek naar te doen? Laat het de redactie weten. Tips mogen naar veehouderij@agrio.nl