Verdeelde meningen over oogsten van verdroogde maïs
De eerste beelden van maïshakselaars op het veld circuleren over het wereldwijde web. Veehouders kiezen er voor, omdat ze denken dat de maïs als verloren beschouwd kan worden en er misschien nog een snede gras geoogst kan worden in de herfst, wanneer het geoogste perceel nu al ingezaaid wordt. ‘Racemaïs’ wordt de geoogste maïs ook wel genoemd, omdat de maïs zo weinig massaal is, dat de hakselaar er als een speer doorheen rijdt.
Te nat
Of het oogsten nu al verstandig is, valt te betwisten. ForFarmers publiceerde een tabel, waarin veehouders kunnen aflezen hoe hoog het drogestof percentage van de kolfloze maïs is. Dat drogestof percentage moet minimaal op 28 procent liggen. Pas wanneer het gewas geen groene gedeeltes meer heeft en ‘dood’ oogt, wordt dat percentage behaald, meldt het veevoerbedrijf. Nu oogsten en inzaaien met gras heeft weinig zin, omdat er voor de komende weken nog geen neerslag verwacht wordt. Het nieuw ingezaaide gras komt dus ook niet op. Nog even wachten met hakselen dus?
Nu nog suikers
LG is het ermee eens dat een drogestof percentage van 27 à 28 procent noodzakelijk is, maar in hun eigen bericht meldt de zaadleverancier dat nu oogsten wél al interessant kan zijn. Nu bevat de plant namelijk nog de nodige suikers, die wellicht verdwijnen, wanneer de droogte aanhoudt. Het bedrijf schat de voederwaarde van de kolfloze maïs in rond de 800 VEM.
Groeikracht laat weten veel vragen te krijgen over het hakselen van verdroogde maïs. Vooral op lichte zandgronden staat de maïs flink te slijten, weet de adviesorganisatie. Maïs kan volgens de adviseurs wel wat droogte hebben, omdat het van origine een tropisch gewas is. Het krullen van de bladeren is een beschermmechanisme om de verdamping te verminderen.
Vernietig kleine maïsplanten
Wanneer de punten bruin worden, is de situatie zorgelijker, aldus Groeikracht. De plant kan dan onvoldoende vocht in de bladeren krijgen, raakt oververhit en ‘brandt dan weg’. Het bedrijf adviseert boeren hun maïs te vernietigen, wanneer de maïs nog geen meter hoog is. Dat is te duur om te hakselen. Een perceel met slechts enkele bruine punten aan de bladeren (en een bruine ‘kwast’) moet beregend worden en dan nog even blijven staan. Percelen met planten met kolf en zonder pitten (en een paarse ‘kwast’) kunnen het beste nu door de hakselaar.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Geert van den Biggelaar
Bronnen: Groeikracht, ForFarmers, LG