Rekening courant melkveehouders daalt
Dat schrijft ABN Amro in haar liquiditeitsbarometer, die eens per kwartaal verschijnt. De gemiddelde stand van de rekening courant komt aan het eind van het tweede kwartaal uit op 10.800 euro. Dat betekent als gezegd een daling van bijna 4.000 euro ten opzichte van een kwartaal eerder, maar is nog steeds 14.500 euro meer dan de stand van vorig jaar.
Lagere nabetaling drukt rekening courant
Een van de verklaringen voor de verslechterde stand van de rekening courant is volgens ABN Amro de daling van de melkprijs. „De melkprijs lag bij veel bedrijven onder de liquiditeitskostprijs. Een verschil met vorig jaar zit ook in de nabetaling van FrieslandCampina in april. Deze is ruim gehalveerd ten opzichte van 2016 en komt op het laagste niveau sinds 2009. De combinatie van lagere melkprijs en nabetaling versterkt het verschil met vorig jaar.”
Daarnaast werden er in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar meer leningen opgenomen in het tweede kwartaal van 2018, meldt het bericht. Tegelijkertijd namen de spaartegoeden af en werd er meer geïnvesteerd. „Dit beeld vertoont een parallel met de ontwikkeling van het voorgaande kwartaal. Zo investeerden bedrijven regelmatig in de aankoop van fosfaatrechten en is er geld uitgegeven aan de sanering van asbest.”
Ruwvoer wordt waarschijnlijk duurder
De bank doet ook een voorspelling voor de komende periode: „Vraag en aanbod van zuivel zijn beter in balans dan voorheen en de lagere zuivelprijs heeft de positie van Europa op de zuivelmarkt versterkt. Voor de liquiditeitsontwikkeling is het gunstig dat de melkprijzen iets zijn aangetrokken. De komende periode verwachten we extra uitgaven. Zo zullen veel bedrijven - vooral intensieve bedrijven in Oost en Zuid Nederland – als gevolg van de droogte extra kosten maken voor aankoop van ruwvoer. Ook kunnen de goede resultaten in 2017 leiden tot extra fiscale druk.”
1,5 cent kostprijsstijging door fosfaatrechten
De fosfaatrechten hebben vanzelfsprekend ook invloed op de resultaten: „Bedrijven zijn de productie aan het afstemmen op de hoeveelheid fosfaatrechten. Dat betekent aankoop of lease van rechten, aanpassing van de veestapel of verlaging van de productie om de fosfaatstaffel te verlagen. Elk bedrijf zoekt hier zijn eigen strategie. De korting op fosfaatrechten leidt er toe dat de vaste kosten over minder kilogrammen melk kunnen worden verdeeld. Gemiddeld stijgt hierdoor de kostprijs met anderhalve cent per kilo melk.”