Column: 40 dagen regen
Ze rijden nu mooi af en aan. De twee buurmannen die eerst niet waren komen opdagen, zijn nu toch gekomen met hun trailers. En samen met de twee van onszelf, rijden ze nu met vier platte wagens om de strobalen van het land te krijgen. Gelukkig werkt het weer ook mee en is het al de hele dag droog. Nu het weer droog is zouden we eigenlijk ook aan het stro persen moeten zijn. Maar met een mannetje minder en ook nog eens eentje vrij, mogen we allang blij zijn als we de balen van het land af krijgen. Voordat een ander ze eraf haalt (of de eigenaar ze in de brand steekt, omdat hij niet langer wil wachten met ploegen).
En dan heb ik het nog niet eens over de luzerne, die ook van het land moet. Door de vele regenbuien van de afgelopen maand staat het er bijzonder weelderig bij. Maar door diezelfde regen is het land te nat om het eraf te halen. Net als verschillende percelen tarwe in de buurt. Daar is nog steeds niet gedorst en beginnen sommige korrels alweer te kiemen in de aar! Nee, van ons mag het nu wel weer een poosje droog blijven.
Grote tegenstelling
Onvoorstelbaar voor ons dan ook dat het in Nederland zo droog is! Ons neefje stuurde ons vorige week een filmpje van het waterkanon dat ze in werking hadden gesteld. Ze waren al wel een paar weken aan het sproeien met de haspel, maar nu moest het grove geschut eraan te pas komen. Voor onze neefjes een primeur, want het ding stond al meer dan twintig jaar in het onkruid. Als ik het filmpje zie, besef ik pas hoe droog het in Nederland is. En foto’s van gras zo verdroogd dat het geel ziet, laten me pas echt schrikken.
Ja, dan mogen wij eigenlijk ook niet klagen over het onstuimige front waar we in zitten. Helemaal niet gezien de droogte die we zelf ook gehad hebben. Zo’n droog voorjaar hebben we hier maar zelden. In het zuiden en oosten van het land wilden ze de tarwe al oogsten als GPS, zo slecht stond het erbij, aldus onze voeradviseur. En ook onze eigen mais groeide lang niet zo hard als andere jaren. Begin juni spraken we onze buurvrouw in haar moestuintje en zij liet zien dat de helft van haar groenten niet eens was opgekomen door de droogte. Maar ze was niet heel treurig, want ze wist te vertellen dat het vanaf die dag 40 dagen zou gaan regenen, omdat het ’s morgens wat gesputterd had. Huh? “Ja,” vertelde ze opgewekt, “het is vandaag Sint Medardus.” Sint Medardus? Nog nooit van gehoord. Maar internet natuurlijk wel. “Valt op St. Medardus regen, ge houdt hem in zes weken niet tegen.” Eerst zien, dan geloven, dacht ik. Maar nu, zes weken later, kunnen we zeggen dat het inderdaad klopte; want we hebben de nodige wind en regen wel gehad.
Werkende machines
Leuk, die spreukenkalender. Eens kijken voor juli. “’t Schone weer van St Margriet, doet Medardus’ macht teniet.” St. Margriet, dat was vrijdag en toen was het zowaar droog. Zouden we dan nu zes weken droog weer krijgen? Zou ons wel goed uitkomen. Want dan kunnen ze hier in de buurt de laatste tarwe dorsen en kunnen wij verder gaan met stro persen. En kunnen we ook de strobalen en de luzerne van het land halen. En binnenkort ook de mais. Want we hebben een aantal percelen met een heel vroeg ras en dat kan er over een paar weken ook al af. Genoeg te doen dus. En dan maar hopen dat alle machines het blijven doen. Want dat is naast het weer een net zo’n onzekere factor. Maar eens kijken of ik op internet een spreuk over een beschermheilige van machines en werktuigen kan vinden.