Vleesconsumptie op laagst niveau sinds 2005 door inflatie
WEcR wijst naast inflatie ook hogere vleesprijzen aan als belangrijke reden voor de daling. In de twee voorgaande edities van het rapport, die betrekking hadden op de ‘coronajaren’ 2020 en 2021, werd volgens WEcR aangegeven dat het verschil met de cijfers van 2019 veel te maken heeft gehad met uitzonderlijke omstandigheden vanwege de beperkende coronamaatregelen die getroffen zijn met de nodige impact op de vleesconsumptie buitenshuis. Voor het jaar 2022 is te wijzen op de bijzondere omstandigheid van hoge inflatie. Zoals 2020 en 2021 ‘coronajaren’ waren, zo is 2022 een ‘inflatiejaar’ te noemen.
Forse prijsverhogingen
Vlees is hard getroffen door een hoog inflatiepercentage, met prijzen voor vlees die wel opliepen tot 18 procent hoger dan een jaar eerder. De forse prijsverhogingen gedurende 2022 zijn ongetwijfeld een factor van betekenis in het voor 2022 geboekte vleesverbruikscijfer, schrijft WEcR. Het valt daarbij op dat de prijzen van rund- en pluimveevlees hoger opgestuwd zijn door hogere kosten (veevoer, energie) dan de prijs van varkensvlees is gestegen. De prijs van varkensvlees is weliswaar ook flink aan inflatie onderhevig, maar komt in 2022 lager uit dan rund- en pluimveevlees.
Wakker Dier
Wakker Dier schrijft in haar persbericht summier over de oorzaak van de daling van vlees. Ze pakt de daling vooral om ‘vleesminderen’ te propageren. „We eten nog steeds ongezond veel vlees. Maar er is duidelijk een daling ingezet. Nu is het zaak om door te pakken,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier. „De oplossing is simpel: maak vlees duurder en groenten en fruit goedkoper. Dat is goed voor onze gezondheid, ons milieu én voor de dieren.”
Uiteraard blijft de stichting haar retoriek herhalen dat vlees ongezond is, maar hiervoor is geen enkel onomstotelijk wetenschappelijk bewijs. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat vlees juist gezondheidsvoordelen biedt, maar ook hier geldt dat de meeste bevindingen te mager of te indirect om daadwerkelijk te mogen concluderen of gezondheid en vlees.
Eenderde eiwitbehoefte uit vlees
Wakker Dier constateerde eerder dit jaar al een terugloop in de vleesverkoop bij supermarkten. De huidige daling sterkt de dierenrechtenorganisatie in de overtuiging dat supermarkten het tij kunnen keren. Molenaar: „Zij verkopen verreweg het meeste vlees, dus hebben zij ook de grootste verantwoordelijkheid om iets te doen tegen de ongezond hoge vleesconsumptie.” Wederom is er geen bewijs dat de vleesconsumptie ‘ongezond hoog’ is. Dat is een aanname van Wakker Dier gebaseerd op haar doelstelling. Als de vleesconsumptie 37,5 kilo is, is dat omgerekend 7,5 kilo eiwit per jaar. Dagelijks is dit 20,5 gram, terwijl de gemiddelde mens 64 gram eiwit nodig heeft. De Nederlander haalt dus ‘slechts’ een derde van zijn eiwitbehoefte uit vlees.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: WEcR