Droogte van dit jaar op '1976-koers'
Alleen 1911, 1921, 1947, 1959 en 1976 waren droger dan 2018. Volgens het KNMI is er geen trend te bespeuren in deze droge jaren. De droogte wordt veroorzaakt door gemiddeld hoge luchtdruk boven zuidelijk Scandinavië. Dit geeft ter plekke recordhoge temperaturen naast de droogte. De genoemde jaren en ook dit jaar zijn niet in verband te brengen met klimaatverandering, zegt de weerdienst. Maar, voegt deze daar aan toe, in de toekomst wordt de kans op droogte wel groter.
Neerslagtekort van 230 mm
Het neerslagtekort bedraagt per vandaag gemiddeld over Nederland 230 millimeter. In 2003 werd de 230 millimeter net niet gehaald en viel de piek van het neerslagtekort in de derde week van augustus. Nu wordt deze waarde al een maand eerder bereikt. Een maximaal tekort van 230 millimeter gedurende het groeiseizoen komt ongeveer één keer in de tien jaar voor, maar 230 millimeter in de derde week van juli (zoals nu) slechts eens per ongeveer vijftig jaar, aldus het KNMI.
Voor de komende twee weken geeft de neerslagverwachting een grote kans op weinig tot geen neerslag in Nederland. In 1976 bleef het ook de hele maand augustus behoorlijk droog, dus om het absolute neerslagtekort record van 1976 van ruim 350 millimeter eind augustus te evenaren moet dit jaar in de hele maand augustus ook nog heel weinig regen vallen. Of dat gaat gebeuren is volgens het KNMI nu nog niet te zeggen. „Maar tot begin augustus zitten we in elk geval wel op die koers.”
Tropisch weer
In de komende week wordt het opnieuw warm. De vijftiendaagse verwachting van Weerplaza laat zien dat het zomerse weer waarschijnlijk tot in ieder geval het einde van de maand aanhoudt. Vanaf volgende week dinsdag worden tropische waarden van 30 graden op uitgebreide schaal mogelijk. Voor de periode van 30 juli t/m 5 augustus berekent het model van Weerplaza in Nederland nog steeds behoorlijk warm weer, vooral diep in het binnenland. Het gaat waarschijnlijk wel om minder hoge temperaturen dan aankomende week.
Code geel: dreigend watertekort
Vanwege de alsmaar aanhoudende droogte heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling vandaag code geel afgekondigd. Dit staat voor een dreigend watertekort. Voor gebieden in Nederland waar water aangevoerd kan worden is de aanvoer van water via de grote rivieren Rijn en Maas van groot belang. De wateraanvoer via de Rijn is in de afgelopen week gedaald tot onder het LCW-criterium voor de maand juli (code geel). De verwachting is dat de Rijnafvoer de komende twee weken verder zal dalen. Op de hoge zandgronden (onder meer delen van Noord-Brabant, Limburg, Veluwe, Achterhoek, Twente en Drenthe) is geen wateraanvoer mogelijk. Hier zijn telers volledig afhankelijk van neerslag. In een groot deel van deze gebieden hebben de waterschappen beregeningsverboden uit oppervlakte water ingesteld.