Grote animo voor veldbonenteelt
Voor melkveehouders met voldoende grond kunnen veldbonen de voerkosten flink drukken. De bonen zijn een hoogwaardig voer met 1.100 tot 1.200 VEM, 26 tot 32 procent RE én 350 tot 450 gram zetmeel. In de veredeling wordt hard gewerkt aan het verder verhogen van de opbrengstpotentie en het eiwitgehalte van de veldbonen.
Waarom veldbonen telen?
- Bouwplan: de vlinderbloemige veldboon bindt stikstof uit de lucht en levert die deels na aan het volggewas en laat een mooie, vroege stoppel na. Het is daarom een mooi rotatiegewas met gras, mais of andere akkerbouwteelten.
- Krachtvoervervanging: de eiwit- en zetmeelrijke bonen vervangen een aandeel krachtvoer.
- GMO-vrij: de vraag naar VLOG-melk (geproduceerd zonder GMO-grondstoffen zoals soja) groeit sterk, veldbonen zijn dan een zeer geschikt alternatief krachtvoer.
- GLB: eind dit jaar wordt een EU-eiwitplan verwacht als onderdeel van het GLB, waarin de lokale eiwitteelt naar verwachting wordt gestimuleerd. In het huidige GLB tellen veldbonen als 3e gewas in de gewasdiversificatie.
- Samenwerking: werk samen met akkerbouwers om de teelt te verzorgen.
Wintervariant
In 2005 introduceerde Limagrain deTUNDRA winterveldboon in Nederland. Deze variant wordt in het najaar al gezaaid en heeft daardoor een hogere opbrengstpotentie van 6 tot ruim 8 ton bonen per hectare. Ook zijn deze winterveldbonen nog wat eerder oogstrijp dan zomerveldbonen.
65% eiwit-eis
Een nieuwe reden om veldbonen in het rundveebouwplan op te nemen kan de 65% eiwit-eis zijn. De eiwitproductie van veldbonen is gemiddeld vergelijkbaar met die van grasland. De bonen bevatten echter ook nog 350 tot 450 gram zetmeel. Wanneer het aandeel mais in het bouwplan omlaag moet vanwege de 65%-eis passen veldbonen hierdoor mogelijk beter dan grasland.
Meer weten over veldbonen op het melkveebedrijf?
- Download de presentatie van de praktijkbijeenkomsten
- Lees ervaringen van melkveehouders
- Neem contact op met je LG ruwvoerspecialist (zie rechts op deze pagina)
Tekst: Limagrain