Column: Blauwtong
Helaas hebben we bij ons één pink/vaars met blauwtong aangetroffen, veroorzaakt door deze kleine mug. Gelukkig waren de melkkoeien een paar weken ervoor nog behandeld tegen vliegen en muggen, maar de pinken lopen 24/7 buiten en waren niet recent behandeld.
Mijn man en dochter liepen samen het land in om een pink op te halen omdat ze bijna moest kalveren. Ze vertoonde vreemde symptomen, zoals rare plekken op de neus en overmatig kwijlen. De dierenarts werd erbij gehaald en stelde vast dat het weleens blauwtong zou kunnen zijn. Dat was behoorlijk schrikken, vooral omdat het dier er zo slecht aan toe was. Bovendien heeft ze te vroeg gekalfd en komt de melk niet goed op gang, wat logisch is, aangezien ze zich niet goed voelt. We hebben haar in het strohok gezet zodat ze rustig kan herstellen, maar dit gaat erg traag. In de tussentijd maaien we elke dag wat vers gras zodat ze toch lekker te vreten heeft, aangezien pensverzuring ook op de loer ligt.
De moed zinkt in je laarzen als je de stal binnenstapt, want wat ga je aantreffen?
Ondertussen maak ik me ook zorgen over onze schapen, die we als hobbydieren houden. Ze lopen rond het vakantiehuis en de gasten genieten ervan om ze te voeren, meestal met brood of sla. Onze gasten vinden het geweldig, en het biedt hen een echte boerderijbeleving. Maar nu heb ik de schapen even in een afgesloten deel gezet zodat mijn man ze kan behandelen tegen de vliegen en muggen. Het resultaat is dat de witte schapen mooi blauw worden. Nu lopen ze weer in de wei, hopelijk met voldoende bescherming. Ik ga elke dag kijken hoe het met ze gaat. Tot nu toe gaat het goed met de schapen, laten we hopen dat dit zo blijft.
Van andere ondernemers hoor ik veel nare verhalen: veel dode schapen en koeien die van de melk zijn. In het ergste geval gaan de dieren zelfs dood. Het is echt een trieste situatie. De moed zinkt in je laarzen als je de stal binnenstapt, want wat ga je aantreffen? Het is echt niet leuk. We doen er alles aan om de dieren er weer bovenop te krijgen: we voeren wilgentakken aan de schapen, behandelen ze tegen vliegen en muggen, zorgen voor goede ventilatie, zetten ventilatoren aan, stallen de dieren binnen en geven tijdig pijnbestrijding zodra er symptomen optreden. Meer kunnen we op dit moment niet doen.
Hoe komt het dat we na 15 jaar ineens weer te maken hebben met blauwtong?
Of het nu om je broodwinning gaat of om hobbydieren, het verdriet is hetzelfde. De frustratie is even groot. Het zijn jouw dieren, en je doet alles om voor ze te zorgen. Het beheerst je dag en nacht. Je begint en eindigt de dag ermee.
Maar hoe komt het dat we na 15 jaar ineens weer te maken hebben met blauwtong? Nederland was immers vrij van deze ziekte. Het blijkt een andere variant te zijn waarvoor nog geen vaccinatiemateriaal beschikbaar is. Maar de vernatting van de natuur neemt toe. Muggen gedijen goed in vochtige gebieden, en de knutten houden van rietkragen langs sloten en moerassen. Met gezond verstand kunnen we bedenken dat natte natuur leidt tot een toename van muggen.
Daarom zal onze fractie vragen stellen in de provinciale commissies voor het landelijk gebied over hoe we kunnen voorkomen dat de aanleg van natuur leidt tot een toename van knutten en daarmee dierziektes. Het moet allemaal in balans zijn, want de natuur mag geen extra gevaar opleveren voor onze dieren.
----------------------------------------------------------------------
Ingrid de Sain is melkveehouder in Schellinkhout (NH)
en fractievoorzitter BBB Noord-Holland
Tekst: Ingrid de Sain
Beeld: Ellen Meinen