Animo voor bestrijding maisstengelboorder neemt toe
Sinds enkele jaren wordt de maisstengelboorder in steeds meer Zuid-Limburgse maispercelen aangetroffen. Het episch centrum ligt rondom Voerendaal en de aanpalende kerkdorpen. Het beestje rukt echter steeds verder op en is één van de belangrijkste economische plagen in een aantal belangrijke maïsteeltgebieden in de wereld.
Herhaling voorkomen
De rups boort zich in de stengel en de kolfstelen, wat het transport van assimilaten en voedingsstoffen onderbreekt. Hierdoor neemt de productie van het gewas af en treedt legering en kolfverlies op. Tot vorig jaar was de animo onder de Zuid-Limburgse maistelers om hun maispercelen te behandelen nog minimaal. „Dit jaar hebben we de telers ruim van te voren geïnformeerd over de behandeling. Na een zware storm afgelopen jaar lag ruim de helft van de mais plat als gevolg van de maisstengelboorder. De getroffen veehouders willen dit geen tweede keer meemaken. Ze kiezen dit jaar voor de zekerheid van een tijdige bestrijding”, verklaart Lei Steins van Agrifirm desgevraagd.Toegelaten middelen zijn Coragen (Dupont) en Gladiator (Dow). De bespuiting dient plaats te vinden vlak voor de bloei/pluimvorming. Coragen kost omgerekend 50 euro per hectare en Gladiator 77 euro. Door deze bespuiting te combineren met een bladvlekkenziektebestrijding kunnen de spuitkosten over beide behandelingen worden verdeeld.
Volgens Steins laten eerdere proeven met zowel Coragen als Gladiator zien dat deze de maisstengelboorder effectief bestrijden. Zo was deze onbespoten delen van enkele proefpercelen duidelijk aanwezig. Daarentegen niet voor in de behandelde delen van het perceel.” Het witte meel op de bladeren is de eerste aanwijzing voor de maisstengelboorder.
Schimmels in de kuil
Zichtbare schade ontstaat veelal na een najaarsstorm. Stengels knappen dan heel snel om. De gevolgschade van de aanwezigheid van de maisstengelboorder in de kuil kan echter groot zijn waarschuwt rundveespecialist Frank Jeurissen van Agrifirm. „Met de maisstengelboorder breng je schimmels in de kuil die mycotoxinen veroorzaken. Minder schimmels resulteert in minder mycotoxinen in de kuil. Hierdoor wordt de pens van de koe minder belast, wat uiteindelijk resulteert in een hogere voerefficiëntie", onderstreept Jeurissen.