
Hittestress en temperatuurwisselingen

Hittestress
Als een koe meer lichaamswarmte produceert dan dat het kwijt kan, ontstaat er hittestress. De koe heeft dan extra energie nodig om zich te koelen, waardoor de hartslag en ademhaling stijgen. Dat gaat ook ten koste van de ruwvoeropname, omdat de koe druk is om zich af te koelen en vreten is dan een intensieve bezigheid. Door een verminderde voeropname gaat de melkproductie omlaag of gaat de koe vet afbreken en verliest zo conditie. Deze signalen zien we vaak bij koppels koeien.
Wisselingen
Koeien zijn niet alleen gevoelig voor hitte, maar ook voor wisselingen. Een koe heeft het liefst een zo stabiel mogelijke situatie wat betreft voeding, temperatuur, beweiding, behandeling, enzovoorts. Ook wisseling van rantsoen zorgen voor stress. Koeien die weiden hebben sowieso te maken met wisselingen in graskwaliteit (en vaak ook kwantiteit). Daarom krijgen weidende koppels in het najaar vaak last van gezondheidsproblemen, zoals uierontsteking, meer pootproblemen en moeilijke dracht. Deze problemen zijn vaak het gevolg van stress door voerwisselingen.
Positieve en negatieve stress
Stress kan negatief zijn, maar ook positief. Het positieve stresshormoon is adrenaline, wat vrijkomt bij spanning. Bijvoorbeeld als je het veld opstapt bij een voetbalwedstrijd of als je een belangrijke vergadering op de planning hebt staan. Maar er is ook een negatief stresshormoon: cortisol. Negatieve ervaringen en veranderende omgevingsfactoren kunnen het cortisolniveau verhogen. Dit gebeurt ook bij koeien. Afkalven, groepswisselingen, verandering van rantsoen en hitte zijn factoren die het cortisolniveau verhogen.
Immunity Challenge
Er zijn middelen beschikbaar om ook in stressvolle omstandigheden te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem. Zo zorgt OmniGen van De Heus ervoor dat het transport van witte bloedcellen beter verloopt, waardoor ziektekiemen eerder en beter worden gedood. Ook het signaal dat er indringers in het lichaam zijn gedrongen wordt beter afgegeven, waardoor witte bloedcellen sneller worden ingezet.
Momenteel houdt De Heus de Immunity Challenge, een proef van een half jaar waarbij koppels koeien met en zonder OmniGen in het voer met elkaar worden vergeleken. De gegevens worden vergeleken met het halfjaar daarvoor en dezelfde periode in het voorgaande jaar. Op 29 bedrijven (afgesloten IC’s) met in totaal 5.500 koeien is het antibioticagebruik met maar liefst 34% gereduceerd.
Beeld: De Heus
Bron: De Heus