Nieuwe strategie voor fokken op voerefficiëntie
CRV heeft hiervoor vier jaar voeropname-onderzoek verricht. Volgens teamleider productmarketing genetica Tonnie Vissers blijken de verschillen in voeropname veel groter dan gedacht, en voor een belangrijk deel genetisch bepaald. Op de onderzochte bedrijven realiseerden de 25 meest efficiënte koeien een voeropname van 1,88 kilo meetmelk per kilo drogestof voer. De 25 procent minst efficiënte koeien komen niet verder dan 1,38 kilo meetmelk; een verschil van een halve kilo melk dus. Bij een melkprijs van 0,40 euro leveren de meest efficiënte koeien daardoor per koe per dag ruim 4 euro meer voersaldo op dan de minst efficiënte koeien, aldus Vissers.
Hulpmiddel
CRV heeft de verzamelde kennis verwerkt in een nieuwe fokkerijstrategie, als hulpmiddel voor veehouders. Om effectief te kunnen fokken op voerefficiëntie is het belangrijk om eerst via merkeronderzoek te bepalen welke koeien in de veestapel hiervoor de hoogste genetische aanleg hebben. Merker-onderzoek is daarom cruciaal in de FeedExcel-strategie. Volgens CRV zijn er in Nederland en Vlaanderen zo'n tweeduizend veehouders die jaarlijks in totaal bij 80.000 kalveren merkertesten laten uitvoeren.
Daarnaast krijgen stieren met een hoge genetische aanleg voor voerefficiëntie het FeedExcel-beeldmerk bij hun naam. Het StierAdviesProgramma kan zo binnen de veestapel de koeien en de stieren met de hoogste genetische aanleg voor voerefficiëntie aan elkaar koppelen. FeedExcel-stieren combineren een hoge productievererving met een hoge fokwaarde voor voerefficiëntie, goede scores voor gezondheidskenmerken en een positieve levensduurvererving, aldus CRV.
Extra economisch kenmerk
Overigens benadrukt Vissers dat FeedExcel altijd een onderdeel zal zijn van het fokdoel. Veehouders bepalen zelf welk gewicht ze aan voerefficiëntie willen geven, naast de overige kenmerken. ‘Uiteindelijk wil iedere veehouder koeien fokken die probleemloos hoge levensproducties realiseren. Voerefficiëntie komt hier nu als extra economisch kenmerk bij.'