47 melkveehouders opgestapt bij FrieslandCampina
Dat aantal is relatief groot in vergelijking met voorgaande jaren. In de afgelopen 9 jaar deden immers slechts 202 leden een aanvraag gedaan voor deze regeling. De Dutch Milk Foundation doet hier geen nadere uitspraken over. Maar kaasgigant Royal A-ware is momenteel volop leveranciers aan het werven. Het lijkt zeer aannemelijk dat dit de verklaring is voor de sterk toegenomen belangstelling voor de Vertrekregeling.
Vetrekpremie
De Vertrekregeling is onderdeel van de voorwaarde die de Europese Commissie stelde bij de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008, dat er 1,2 miljard kilo boerderijmelk beschikbaar moest komen voor de markt (regeling Beschikbaarstelling Melk). De Vertrekregeling voorziet in een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo melk en is ingesteld als stimulans voor leden-melkveehouders om over te stappen van FrieslandCampina naar een andere verwerker van boerderijmelk.
Van de 202 aanvragen sinds 2009 werden er 156 toegewezen en 14 afgewezen. Eén veehouder is voor de overgang naar een nieuwe afnemer gestopt, één heeft de aanvraag ingetrokken en 30 aanvragen zijn nog in behandeling, aldus stichting DMF. Met de toegekende vertrekpremie is 133 miljoen kilo melk gemoeid, wat overeenkomt met 11 procent van de totaal beschikbare hoeveelheid.
Regeling Beschikbaarstelling Melk
De beschikbare hoeveelheid van 1,2 miljard kilo melk vanuit de regeling Beschikbaarstelling Melk is inmiddels 'op'. Het grootste deel wordt afgenomen door de verplicht verkochte fabrieken van Arla in Nijkerk en de Graafstroom in Bleskensgraaf.
Daarnaast heeft FrieslandCampina een contract met A-ware, dat het restant voor z'n rekening neemt. Daardoor is er in principe geen melk meer beschikbaar vanuit deze regeling. Maar: voor veehouders die willen gebruikmaken van de Vertrekregeling, blijft dat altijd mogelijk. Deze regeling heeft voorrang op de regeling Beschikbaarstelling Melk, aldus de DMF.