5 tips tegen hittestress bij melkkoeien
Wat is hittestress?
Een koe produceert een enorme hoeveelheid warmte. Deze komt vrij bij de vertering van energie en de productie van melk. Wanneer de koe meer warmte produceert dan dat ze kwijt kan, ervaart ze hittestress. Ze gaat dan proberen minder warmte te produceren en meer warmte kwijt te raken.
Symptomen van hittestress
De symptomen van een koe met hittestress zijn:
- Hijgen
- Lage voeropname (ze laat het voer liggen)
- Verhoogde wateropname
- Staat meer om de warmte kwijt te raken
- Lagere weerstand
Gevolgen hittestress
De koe probeert warmte kwijt te raken door meer bloed door de huid te pompen. Bloed dat langs de huid loopt zorgt voor minder bloed in het uier voor de melkproductie en minder bloed bij organen voor de energieopname. De eetlust van een koe daalt wanneer ze het warm heeft. Door de lagere voeropname krijgt de koe te weinig energie en eiwit binnen. Om het eiwittekort te compenseren breekt de koe spiermassa af. Dit resulteert in hogere ureumgehaltes. De koe compenseert het energietekort door minder energie in de melk te stoppen.
Schade inhalen
Na de hittestress is de melkkoe geneigd de ‘schade’ in te halen en extra veel te vreten. De pens is daar dan niet op ingesteld. Hierdoor kan pensverzuring ontstaan. De eiwit- en energietekorten in combinatie met de pensverzuring kunnen leiden tot een lagere melkproductie, gezondheidsproblemen en een slechte vruchtbaarheid.
Tips om hittestress te voorkomen
Tip 1. Laat de melkkoe niet in de volle zon lopen
Haal de koeien binnen wanneer de zon volop in de middag schijnt. 's Avonds kunt u de koeien dan weer naar buiten laten.
Tip 2. Zorg voor goede ventilatie
Meer bloed door de huid pompen is een andere manier voor de melkkoe om warmte kwijt te raken. De huid kan voor afkoeling zorgen, mits de warmte bij de huid afgevoerd wordt. Hiervoor is luchtbeweging door ventilatie belangrijk.
Tip 3. Pens pH constant houden via buffercomponenten en mineralen
Een koe met hittestress doet alles om warmte kwijt te raken. Door te hijgen ademt de koe meer CO2 uit. Om dit te compenseren verliest de koe meer natriumbicarbonaat via de urine. Dit kan leiden tot verzuring. Het verstrekken van een pensbuffer is dan essentieel. Deze zorgt voor een constante pH en vult de verloren mineralen aan.
Tip 4. Stimuleer voeropname om pensverzuring te voorkomen
Het verteren van voer geeft veel warmte, vooral de fermentatie van ruwe celstof. Maar wanneer de koe het ruwvoer laat liggen kan er verzuring optreden. Verstrek daarom fris ruwvoer dat niet gaat broeien en doe dit meerdere keren op de dag op de koelste momenten. Voorkom een grove kuil. Een snelle kuil is namelijk makkelijker te fermenteren voor de melkkoe. Hierdoor produceert zij minder warmte. Daarnaast bevat een snelle kuil meer energie en eiwit per kg opgenomen voer
Tip 5. Voer bestendige vetten en -eiwitten bij
Bestendige vetten en eiwitten kosten de koe minder energie om te verteren waardoor de koe het minder warmt zal produceren. De tekorten die door de warmte ontstaan wordt hiermee aangevuld.
Actie Hittestress
AR heeft momenteel een speciale actie met hittestressproducten. Bij afname van een van de producten ontvangt u een AR-badlaken cadeau (70x100 cm).
Meer weten of advies nodig?
Neem dan gerust contact op met AR (AgruniekRijnvallei). U kunt uw gegevens achterlaten via het contactformulier of neem contact op met AR verkoopleider melkvee Richard ter Beek, 06-22503625 of mail.