Cono en Bel Leerdammer zetten volop in op Vlog
Beide zuivelverwerkers bieden daarvoor een gelijke toeslag van 1 euro per 100 kilo melk.
Bel Leerdammer investeert circa 26 miljoen euro om de fabriek in Dalfsen verder te innoveren en de productielocatie in Schoonrewoerd flexibeler te maken. De fabriek in Dalfsen wordt daarnaast voor 2 miljoen euro volledig omgebouwd voor Vlog-melk. Vooral de Duitse markt vraagt om zuivelproducten van gmo-vrij gevoerde koeien. (De afkorting Vlog is Duits en staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik.) Ook elders in Europa ziet Bel Leerdammer kansen om zich met Vlog-zuivel te onderscheiden op de markt.
Pilot
Sinds september vorig jaar heeft Bel Leerdammer een pilot gedraaid met acht melkveehouders. Daaruit bleek dat de overstap op Vlog-voer geen effect heeft op de melkproductie of de gezondheid van de koeien. Dankzij de toeslag van 1 euro per 100 kilo melk is de overstap naar het duurdere Vlog-voer toch lonend voor de melkveehouders, aldus Bel Leerdammer. Alle acht pilotboeren blijven er dan ook mee doorgaan, stelt de onderneming.
Werving
De zuivelaar wil de productie van Vlog-melk nu flink opschalen en is begonnen met de werving van Vlog-melkveehouders. Ook melkveehouders die momenteel nog niet aan Royal Bel Leerdammer leveren kunnen zich aanmelden. Voorwaarde is wel dat ze weidegang toepassen en in de juiste regio zitten, aldus de onderneming. Bel Leerdammer verwerkt jaarlijks 778 miljoen kilo melk.
Cono Kaasmakers
Cono Kaasmakers heeft de afgelopen 12 maanden eveneens een succesvolle pilot gehouden met de productie van Vlog-melk. Alle 460 boeren gaan nu gefaseerd omschakelen, zodat per 2020 alle Cono-kaas gegarandeerd vrij is van genetisch gemodificeerde organismen. De kaasproducent uit de Beemster ziet dit als een verdere stap in de verduurzaming van de onderneming.