Ook veel problemen met Belgische monovergisters
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/83/705/335eb1bf3_-detail.-detail.jpg)
Dat meldt het juli-nummer van het Vlaamse Biogas E-magazine. 11 installaties liggen voorlopig stil en 20 veehouders zijn zelfs definitief gestopt met monovergisten. Als oorzaak noemt het magazine de vele technische problemen. In 2017 kwamen er dan ook amper nieuwe installaties bij. Het wantrouwen tegenover monovergisting (in Vlaanderen noemen ze het pocketvergisting) zou groot zijn.
Kritisch op Jumpstartproject
Afgelopen week deed een ingewijde van Biolectric al een ‘boekje open’ over de toepassing van monovergisting in Nederland. Zo was hij kritisch op de manier hoe FrieslandCampina met zogenoemde ‘Jumpstartproject’ aangepakt had. „FrieslandCampina heeft het direct zo groot aangepakt en de systemen zijn zo uitgebreid om maar een zo hoog mogelijk rendement te draaien, dat het een storingsgevoelig systeem is geworden.”
Over de Belgische systemen was hij echter wel positief. „In België zijn ze begonnen met het simpelste systeem op bedrijven met nog geen 80 koeien. Daar draait het wel goed.” Cijfers laten nu echter een ander beeld zien.
'Negatieve spiraal'
De betreffende persoon was overigens in het algemeen niet positief over monovergisting. „Het is een doodlopende weg. Het vergisten van mest op boerderijschaal gaat ten koste van de voedingswaarde van mest en de vruchtbaarheid van de bodem. Belgische veehouders die al vijf jaar bezig zijn met monovergisting merken dat al. Zij moeten steeds meer kunstmest gebruiken om genoeg ruwvoer te oogsten. Je komt in een negatieve spiraal”, zo vertelde hij. Ook zou het volgens hem nooit rendabel te rekenen zijn.