LTO en NZO presenteren reductieplan broeikasgassen melkvee
De LTO-vakgroep Melkveehouderij en de NZO willen met het plan ‘Klimaatverantwoorde zuivelsector in Nederland’ een concrete bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Daarbij hebben ze zoveel mogelijk aangesloten bij de al bestaande initiatieven om de zuivelketen te verduurzamen.
1,6 megaton met technische- en energiebesparende maatregelen
Het plan beoogt een reductie van in totaal 2,6 megaton CO2-equivalenten aan broeikasgassen in 2030. Met tal van maatregelen die te maken hebben met dier, diervoeding, mestopslag en bemesting, denken ze 0,8 megaton te reduceren. Met energiebesparende maatregelen, de productie van duurzame energie en maatregelen op gebied van bodem en gewas wordt de uitstoot verminderd met nog eens 0,8 megaton aan CO2-equivalenten, zo schrijven de beide partijen.
Tweederde minder aankoop van soja en palmpitten
De overige besparing moet komen van het eerder uitgebrachte advies van de Commissie Grondgebondenheid, waarbij veehouders minimaal 65 procent eiwitrijke gewassen op 'eigen' grond moeten gaan telen. Hierbij wordt gerekend met een voortschrijdend driejarig gemiddelde. Een deel daarvan mag ook op basis van ‘buurtcontracten’ binnen straal van 20 kilometer geregeld worden (minimaal 50 procent van eigen grond).
LTO en NZO verwachten dat de import van soja en palmpitten door deze maatrgel de komende jaren met tweederde zullen afnemen. Zij rekenen hier een besparing van 1,0 megaton aan CO2-equivalenten.
‘Krimp veestapel niet wenselijk’
De sectorpartijen doen een beroep op veehouders om te kijken waar ze technische maatregelen kunnen nemen om reductie te realiseren, zodat er geen vee weg hoeft. Volgens LTO en NZO zou krimp van de Nederlandse veestapel er toe leiden dat er meer vee komt in het buitenland, waardoor de hier gerealiseerde reductie van broeikasgassen weer teniet worden gedaan.
Bij de totstandkoming van het plan zeggen LTO en NZO zoveel mogelijk rekening gehouden te hebben met andere duurzaamheidsthema’s die de sector en de maatschappij belangrijk vinden. Zij vragen de overheid om het plan te ondersteunen met financiële, fiscale en investeringsregelingen voor melkveehouders. De beide partijen zelf geven aan te zullen investeren in programma’s en instrumenten om melkveehouders te helpen bij de broeikasgasreductie.
Melkveehouders hebben al de beschikking over een broeikasgasmodule, een instrument waarmee ze de reductie op hun bedrijf kunnen monitoren.