Ingewijde Biolectric: monovergisting doodlopende weg

Dit zijn de woorden van een ingewijde van Biolectric. Hij reageert daarmee op het verhaal van ‘Jumpstartboer’ Pieter Heeg uit Hinnaard (FR), die de proef met zijn monovergister (Biolectric) zo snel mogelijk wil stoppen. Deze persoon was destijds nauw bij het project betrokken.
De ingewijde vertelt dat hij eerst enthousiast was over monovergisting, maar langzaam tot de ontdekking kwam dat het een doodlopende weg is. „Het vergisten van mest op boerderijschaal gaat ten koste van de voedingswaarde van mest en de vruchtbaarheid van de bodem. Dat ervaren Belgische veehouders die al vijf jaar bezig zijn met monovergisting. Zij moeten steeds meer kunstmest gebruiken om genoeg ruwvoer te oogsten. Je komt in een negatieve spiraal.”
Naast de teruglopende bodemvruchtbaarheid ziet de betrokken persoon sowieso geen brood in monovergisting in Nederland. „De energieprijzen zijn hier, in tegenstelling tot wat ze in België krijgen, veel te laag. Zelfs met subsidie is het lastig. Wageningen wil het graag in de markt zetten vanwege het methaanverhaal, maar het is nog nooit rond te rekenen geweest.”
In België techniek wel goed
In België draaien monovergisters van Biolectric technisch goed. Waarom het bij Heeg mis ging, heeft volgens de betrokkene te maken met de omvang. „In België zijn ze begonnen met het simpelste systeem op bedrijven met nog geen 80 koeien. FrieslandCampina heeft het direct zo groot aangepakt en de systemen zijn zo uitgebreid om maar een zo hoog mogelijk rendement te draaien, dat het een storingsgevoelig systeem is geworden.” Volgens hem heeft Pieter Heeg het geluk dat hij het systeem niet zelf heeft gekocht maar dat hij pilotboer is. „Boeren die er wel in geïnvesteerd hebben kunnen eigenlijk niet stoppen, maar zullen er alles aan doen om toch rendement te draaien. De kans is groot dat sommigen het financieel niet redden.”