Droogtetolerantie sorghum duidelijk zichtbaar
Doorworteling
De wortels van sorghum kunnen na 6 weken tot circa 40 cm in de grond reiken. Hierna kunnen de wortels tot wel 2 meter in de bodem doorgroeien. Hiernaast breidt het wortelstelsel zich ook horizontaal uit. 90% van het wortelstelsel bevind zich in de laag van 0-60 cm. Bij droog en warm weer, zoals in de afgelopen periode, zullen de wortels eerder verticaal groeien.
Waslaag
De stengel en bladeren van een sorghum plant zijn bedekt met een wasachtige laag. Deze waslaag zorgt ervoor dat de plant minder zal transpireren bij stressvolle omstandigheden door droogte en hoge temperaturen. Hierdoor de lagere verdamping houdt de plant meer vocht vast en zal dus minder snel uitdrogen.
Heliotropisme
Sorghumbladeren bevatten motorcellen die gevestigd zijn langs het middelpunt aan het bovenoppervlak van het blad. Bij warm en droog weer trekken de motorcellen overdag samen. Hierdoor krult het blad op en beschermt zichzelf tegen transpiratie. ’s Nachts nemen de motorcellen weer de oorspronkelijke grootte aan waardoor het blad zich als het ware weer open vouwt.
Op een sorghum-proefveld van DSV zaden is duidelijk verschil te zien tussen de droogtetolerantie van mais en sorghum (zie afbeeldingen). De bladeren van mais zijn gekruld en op sommige plaatsen verschrompeld. De sorghumplanten tonen vrijwel geen effecten van de droogte. Deze zijn nog mooi vlak en hebben een gezonde kleur. Ook op het demoveld van DSV op landgoed Zelder laten Nutri Honey, Little Giant en DSV 16149 positieve effecten zien.
Tekst: DSV Zaden Nederland