“Ik had niet verwacht dat frequent aanschuiven zo’n effect zou hebben.”
Wim Wijnhout runt samen met zijn vrouw Hennie en zoon Wouter een melkveebedrijf in het Overijsselse Wijhe. Wim is een veehouder met passie voor het bedrijf. Wim: “Ik wil niks anders doen dan dit. Ik zie altijd nieuwe uitdagingen en dat vind ik geweldig.”
‘We kunnen geen dag meer zonder’
De familie was er vroeg bij als het gaat om automatisering. Al sinds 1999 worden de koeien gemolken door een melkrobot. “Op ons bedrijf betekent automatisering arbeidsverlichting, besparing en flexibiliteit in het werk”, vertelt Wim. Twee jaar geleden bouwden ze een nieuwe stal waar inmiddels 190 koeien worden gemolken. Sinds juni vorig jaar werken de veehouders hier met de nieuwe Lely Juno voeraanschuiver. “We hebben een 3+0 stal en dat betekent dat de koeien niet tegelijk kunnen eten”, geeft de veehouder aan. De nieuwe Juno op het bedrijf van Wijnhout is een veelzijdige voerschuiver die zijn rok kan optillen en laten zakken in een linker en rechter duwpositie. Dit maakt routes efficiënter, wat resulteert in een hogere capaciteit van de machine. “Bovendien heeft de Juno ook de mogelijkheid om in meerdere stallen aan te schuiven”, noemt Wim als voordeel voor in de toekomst.
“Ik denk dat het belangrijk is dat er op elk moment van de dag, ten alle tijden, goed voer voor het hek ligt”, zegt Wim en vult aan: “De Juno schuift het voer om de 2 uur netjes aan en ’s nachts de complete voergang. We kunnen geen dag meer zonder!” Op basis van de hoeveelheid ruwvoer op een bepaalde plek corrigeert de Juno automatisch de optimale afstand tot het voerhek. Hierdoor is het voer altijd binnen bereik van de koeien, ook wanneer het ruwvoer niet gelijkmatig verdeeld is. “Omdat we een 3+0 stal hebben moet je zorgen dat elke koe hetzelfde rantsoen ter beschikking heeft”, geeft Wim aan. “Ook de koeien die niet aan het voerhek staan. De Juno maakt dit op ons bedrijf mogelijk.”
Binnen 3 jaar terugverdiend
Voorheen schoven de veehouders het voer vier keer per dag met de shovel aan. “Dit kost zo’n 20 minuten per dag en op jaarbasis 125 uur”, berekent de veehouder en vult aan: “Dit scheelt ongeveer €3.000,- aan arbeid per jaar. Dat is een heel bedrag.” Met de Juno voerschuiver ziet de veehouder een stijging van de melkproductie met 1 kg melk per koe per dag. “Met de extra melkproductie en de besparing van arbeid heb je de Juno binnen drie jaar terugverdiend”, stelt Wijnhout.
Momenteel ligt het voerefficientie getal op het bedrijf tussen de 1,45 en 1,60 meetmelk per kilo droge stof. “Dit wisselt nogal”, geeft de veehouder aan. “Dat ligt ook aan je lactatiedagen. Ik heb het gevoel dat die verbeterd is omdat de productie per koe per dag toch duidelijk gestegen is, van ongeveer 30 liter per koe per dag naar momenteel 37-38 per dag”, vertelt Wim. Door de productiestijging stijgt automatisch je voerefficiëntie ook.
‘Als je een smartphone kan bedienen ben je ook geschikt voor de Juno’
Over de opstart is de veehouder tevreden. “Tijdens de installatie van de Juno kregen we duidelijke uitleg”, geeft Wijnhout aan. “Het was tip top in orde. Maar de service na de tijd, na installatie, vind ik het allerbelangrijkste. Die service, daar moet je van op aan kunnen”, zegt Wim met tevredenheid. Op het bedrijf heeft de Juno zich bewezen en de verwachtingen meer dan waargemaakt. “Ik zou de Juno zeker aanbeleven, met name in stallen waar koeien niet allemaal tegelijk kunnen vreten”, stelt wim en voegt hier toe: “Elke veehouder die een smartphone kan bedienen is geschikt voor de Juno.”
Toekomstbestendig bedrijf voor opvolging
Wim runt het bedrijf samen met het gezin met veel gedrevenheid en passie. “Veehouder zijn is een mooi beroep. De afwisseling van het werk, in de stal, op het land en met machines, maakt het mooi”, geeft Wim aan. “Maar ook de uitdaging om een toekomstbestendig bedrijf te zijn en te blijven voor de volgende generatie.”
Het belangrijkste doel op het bedrijf voor de veehouder is: “het streven naar hoge technische resultaten, dus een hoge productie per koe.” Dit doen de veehouders door gemengd te voeren, te zorgen voor een goede kwaliteit ruwvoer en een tussenkalftijd van gemiddeld 400 dagen.
Verbreding van het bedrijf
De ambitie voor de komende jaren is het bedrijf up to date te houden en te richten op de verbreding van het bedrijf. De veehouders zijn als ‘Gildeboer’ actief voor Weide Weelde en hebben daarnaast een eigen vergaderruimte. “We willen blijven communiceren met de consument”, noemt Wim als belangrijk streven. “Je moet de kansen benutten die op je pad komen en zorg vooral dat je plezier in je werkt blijft houden”, besluit Wijnhout.
Bedrijfsgegevens
Wim Wijnhout (56) zit samen met zijn vrouw Hennie (53) en zoon Wouter (28) in de maatschap. Hennie werkt hiernaast ook parttime buiten de deur en Wouter werkt fulltime bij Forfarmers. Medewerker Taco werkt gemiddeld 35 uur per week mee op het bedrijf. Op het melkveebedrijf houden ze 190 melkkoeien op 99 hectare grond. De gemiddelde melkproductie is 12.000 kg per koe per jaar met 4,25% vet en 3,51% eiwit. De gemiddelde leeftijd van de koeien is 4,06 jaar.