Bedrijfsspecifieke fosfaatproductie wellicht oplossing knelgevallen
De Tweede Kamer heeft woensdag moties ingediend om boeren te helpen, die zijn gedupeerd met het fosfaatrechtenstelsel. Dit gebeurde naar aanleiding van het uitvoerige debat dat hier vorige week over plaatsvond. Minister Schouten gaf toen aan dat zij geen ruimte ziet om extra fosfaatrechten toe te kennen, omdat ze de generieke korting niet wil verhogen. Desondanks probeerden Kamerleden via moties hier nog iets af te dwingen. Frank Futselaar (SP) vroeg om biologische boeren vrij te stellen van fosfaatrechten, of anders om in ieder geval startende biologische boeren als knelgevallen te zien. Roelof Bisschop (SGP) vroeg om bij startende bedrijven niet het aantal dieren op 2 juli 2015, maar de stalcapaciteit op die datum te tellen. Daarnaast diende hij een motie in om te zoeken naar fosfaatruimte voor melkveebedrijven die in uitbreiding hebben geïnvesteerd. „Deze moties zijn nadrukkelijk bedoeld als steun in de rug van de minister in het gesprek met de EU“, verklaarde hij. „De Nederlandse Kamer maakt het duidelijke statement dat er wat moet gebeuren, dus Nederland wil resultaat zien.“
De minister had die steun echter niet nodig; ze ontraadde zowel de moties van Bisschop als die van Futselaar.
Bedrijfsspecifieke fosfaatrechten
Een motie van Jaco Geurts (CDA), Helma Lodders (VVD) en Carla Dik-Faber (CU), die vroeg om te kijken hoe bedrijfsspecifieke fosfaatproductiecijfers kunnen worden gebruikt in plaats van de forfaits waar nu mee gewerkt wordt, kon wél op steun rekenen. „We hebben nu eenmaal gekozen voor een stelsel van fosfaatrechten in plaats van dierrechten, om zo bedrijven in staat te stellen op fosfaatproductie te sturen”, stelde Geurts. Minister Schouten, die eerder de Kringloopwijzer had afgeschoten, gaf aan hier wel op ‘door te willen denken’ en te kijken of ze hiervoor een pilot kan opstarten.
Steun voor zeldzame runderrassen
Ook een breed gesteunde motie van Carla Dik-Faber om houders van zeldzame runderrassen te ondersteunen met POP3-middelen kreeg de steun van de minister. Het leidde tot een hartekreet van Bisschop, die concludeerde dat de minister enkel de moties van de coalitie ondersteunde en die van de oppositie afraadde.
Dat was wel zo, maar dat lag minder aan de kleur van de partijen dan aan aard van de moties. Minister Schouten had in het eerdere debat al aangegeven dat ze geen ruimte zag om meer fosfaatrechten te vergunnen of partijen vrij te stellen. Moties die hier toch om verzochten, werden door de minister ontraden, terwijl moties die binnen deze kaders nog ruimte vonden, op instemming konden rekenen.
Vanmiddag stemt de Kamer over de moties. Melkvee.nl volgt de stemming en bericht er over op deze site.