‘Ondanks technische uitdagingen nog steeds vertrouwen in monovergisting’

Daarmee reageert Van der Vegte op het verhaal van melkveehouder Pieter Heeg uit Hinnaard (FR) die wil stoppen met monovergisting. De veehouder die als eerste meedeed aan het zogenoemde ‘Jumpstart-project’, deed in de regiobladen van Agrio uit de doeken dat zijn installatie absoluut niet rendabel te krijgen door onder meer technische problemen.
Wisselende ervaringen
Van der Vegte kan zich enigszins verplaatsen in de situatie van Heeg. „Mest is een raar goedje. Zand, een halsband, een pootblokje enzovoort, kunnen zorgen voor problemen. Dingen gaat sneller kapot dan je zou verwachten”, vertelt de bedrijfsleider van De Marke. Het proefbedrijf heeft meerdere installaties (gehad). „Daarvan draait de ene wel succesvol terwijl anderen minder goed draaiden. Technisch is het een uitdaging. Inmiddels hebben een we een goed draaiend installatie die prima met alleen mest overweg kan.”
Hij blijft dan ook positief over mono-mestvergisting. „Ik geloof er nog steeds is in. Willen we als melkveehouderij stappen maken om de methaanemissie te beperken en de milieudoelen halen, dan is mono-mestvergisting een hele goede oplossing. Vooral mestopslagen buiten de stal zorgen nog voor hoge emissies van methaan. Dat gas wordt nu opgevangen en omgezet in bruikbare energie.
‘Keep het simple’
Van der Vegte begrijpt ook dat het economische aspect van mono-mestvergisten nog de nodige hobbels met zich meebrengt. „Zonder subsidie red je het nog steeds niet. Toen wij 15 jaar geleden begonnen met mest vergisten kreeg je 6,2 cent per kuub, in de verwachting dat deze zou stijgen. De energieprijs daalde echter.” Alleen als de installatie technisch goed draait, kan het met subsidie uit.
Een goed draaiende installatie is volgens hem een eenvoudig systeem. „Keep het simple. Dan heb je misschien niet de laatste kuubs gas maar dat hoeft dan ook niet."