Waterschappen breiden beregeningsverboden uit
Voor de gebieden en polders langs de IJssel, Nederrijn en randmeren geldt geen beregeningsverbod, omdat het waterschap daar nog water kan inlaten.
Recorddroog
De zomer van 2018 is hard op weg om een van de droogste ooit te worden. Het neerslagtekort loopt naar verwachting van het KNMI op tot meer dan 200 milliliter medio juli; dicht in de buurt van het record van 1976. Boeren in het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel mogen alleen nog beregenen vanuit oppervlakte water als er nog water over de eerstvolgende stuw stroomt, en mits de onttrekking is gemeld/vergund door het waterschap. Veel beken in het werkgebied zijn stroomloos geworden. De Achterhoek behoort inmiddels tot de droogste gebieden van Nederland.
Hunze en Aa's
Het Drentse waterschap Hunze en Aa's meldt nog geen problemen, maar voert wel extra water aan vanuit het IJsselmeer om het waterniveau in de diverse lopen op peil te houden.
Het Brabantse waterschap Aa en Maas hanteert nu eveneens een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater voor het beregenen van landbouwgewassen. Het verbod geldt voor de districten Beneden Aa, Boven Aa en Raam. Het is een algeheel onttrekkingsverbod met uitzondering van drinkwater voor het vee, het blussen van branden en het onttrekken via een regelbaar drainagesysteem met aanvoer. Het verbod geldt tot een nader te bepalen tijdstip.
Brabantse Delta
Waterschap Brabantse Delta breidt het gebied uit waarvoor een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater geldt. Er geldt nu een algeheel onttrekkingsverbod uit sloten, beken en andere watergangen in de stroomgebieden van de Dongevallei. Eerder gold er al een beregeningsverbod in delen van West-Brabant.
Voor het onttrekken van oppervlaktewater voor de beregening van grasland heeft het waterschap sinds 29 juni ook een verbod ingesteld voor het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal, het stroomgebied van de Aa of Weerijs en voor de Aa of Weerijs zelf.