BBB vraagt om generaal pardon voor PAS-melders
Ze deed deze oproep tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat dat volgt op Prinsjesdag en waarin de Tweede Kamer het kabinet kan bevragen over de in de Miljoenennota gepresenteerde plannen.
Volgens Van der Plas blijkt uit het vorige week gepubliceerde stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat piekbelasters helemaal niet bestaan. „Het is tijd om als overheid te zeggen: we zaten fout“, stelde ze. „We zaten fout als kabinet. Onze adviseurs zaten fout. Wij zagen het fout. De boeren zagen het goed.“ Voor haar partij, zei ze, was het allang duidelijk dat het stikstofbeleid aan alle kanten rammelt, en het UvA-onderzoek bevestigt dat enkel maar.
Eerder botste Van der Plas met Jesse Klaver, die voor een einde van de bio-industrie pleitte. Daarmee zei de GroenLinks/PvdA-voorman volgens haar dat vijfennegentig procent van de veehouders ongewenst zijn. Klaver zag dat anders: hij wil naar een landbouwsysteem toe waar boeren met minder dieren toekunnen, en daarmee een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen. „Want dat is nu niet het geval.“
Helaas vertelde Klaver niet hoe zijn partij dat zou willen bereiken.
Bedrijfsopvolging
Sophie Hermans (VVD) en Mirjam Bikker (CU) pleitten beiden voor instandhouding van de BOR, de bedrijfsopvolgingsregeling. Het kabinet wil deze versoberen, maar volgens beide politici maakt dat het moeilijker om een bedrijf over te nemen. „Wij hebben het heel veel over het overdragen van landbouwbedrijven aan opvolgers.“, zei Hermans, „en daarvoor is deze regeling belangrijk.“
Vandaag geeft Mark Rutte antwoord op de vragen die aan het kabinet zijn gesteld.