Bakstenen met koeienmest als grondstof
CoolBricks zijn gemaakt van een mengsel van klei, koeienpoep, een mix van biopolymeren en natuurlijke vezels uit landbouwreststromen. De stenen kunnen met een eenvoudige machine worden geperst en zijn na droging klaar om mee te bouwen. Het eindproduct zou sterker zijn dan gebakken steen en de stenen kunnen zonder cement op elkaar gemetseld worden. Het initiatief won dit jaar de ‘Make it Circular Challenge’, georganiseerd door designplatform What Design Can Do in samenwerking met de IKEA Foundation.
De ontwikkelaars wilden een alternatief voor gangbare bakstenen. De vruchtbare klei is afkomstig uit moerassen en bossen worden gekapt voor het bakken van stenen. De ontstane kleiputten zijn een gevaar voor kinderen. Daarnaast is de kwaliteit van de stenen maar matig.
Volgens CoolBricks bespaart de met koeienmest geproduceerde bakstenen tot wel 95 procent CO2 ten opzichte van het bestaande productieproces. Ook de kosten zijn de helft lager, zo meldt de startup, omdat in Afrika ruim voldoende mest en landbouwreststromen aanwezig zijn. De stenen zijn daarnaast 100 procent circulair en herbruikbaar.
Zoeken naar schaalbaar model
De onderneming zit nog in de opstartfase en gaat de bouwstenen eerst niet los verkopen, maar past ze voorlopig alleen toe bij de woningen die ze zelf bouwen als aannemer. Op dit moment werken ze aan vijf woonhuizen en een demonstratiewoning in Kampala. Als het productieproces goed op gang is gekomen, wil CoolBricks gaan samenwerken met lokale ondernemers, mogelijk binnen een franchisemodel. Een andere manier waar de startup aan denkt is het leveren van alleen het recept en een rol spelen in de financiering of de verzekering van woningen.