Kamer toch voor vrijstelling bovengrondse bemesting
Alle partijen stemden dinsdag voor de motie van Frank Futselaar (SP) en Tjeerd de Groot (D66). Minister Schouten wilde er niet aan, omdat het bovengronds aanwenden van mest volgens haar leidt tot een grotere ammoniakuitstoot. Daarnaast maakt zij zich zorgen dat de groep die gebruik maakt van de vrijstelling niet in de hand te houden is. In de laatste vijf jaar is deze gegroeid van 150 naar meer dan 400. „Als ik een vrijstelling geef, is dat niet helemaal beperkt tot een specifieke groep die op een bepaalde manier voedsel aan dieren geeft”, vertelde Schouten toen.
De Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM), die voorstander is van bovengronds uitrijden van mest, heeft eerder een manifest aangeboden aan de Kamercommissie van landbouw. Leden van de vereniging laten hun koeien mest produceren die 30 procent minder ammoniakstikstof bevat dan de mest van een gemiddelde koe in Nederland. „Het huidige mestbeleid heeft zijn beste tijd gehad”, zegt voorzitter Erik Valk. „Dat wordt steeds duidelijker. Met ons systeem scoor je goed op alle milieu- of natuurdoelstellingen die je wilt behalen op een boerenbedrijf. De komende vijf jaar zetten wij vol in op de verdere ontwikkeling en erkenning van het door ons ontwikkelde ‘Natuurlijk Kringloop Systeem’ certificaat.”
Brongerichte aanpak
De Nederlands Melkveehouders Vakbond (NMV) schaart zich achter VBBM en is erg blij met de aangenomen motie. Volgens voorzitter Harm Wiegersma is dit een eerste stap naar een meer brongerichte aanpak. „Wat VBBM wil gaat wellicht iets verder dan dat wij voor onze boeren willen”, aldus Wiegersma. „Het biedt zeker perspectief om alternatieve manieren om ammoniak te reduceren onder de aandacht te brengen. Overheid, wetenschap, maar ook de sector kunnen er niet meer omheen dat er behoefte is aan een totaalevaluatie van het gevoerde ammoniakbeleid.”