SZH ziet dubbeldoelrassen halveren
Begin 2016 waren er nog circa 5.000 melkproducerende dieren van deze rassen. Eind 2017, nadat het fosfaatreductieplan in werking was getreden, waren er nog maar een kleien 3.000 over, aldus de SZH. “Een daling van 40 procent in korte tijd.” De stichting vreest dat er na dit jaar nog maar 2.000 of minder over zijn.
Dit is het gevolg van het stelsel van fosfaatrechten, dat aanstuurt op een zo hoog mogelijke productie per koe. De oudhollandse rassen geven circa 30 tot 50 procent minder melk dan Holsteins en veehouders zijn daarom eerder geneigd die koeien op te ruimen.
Duurzaam
De stichting benadrukt echter dat de ouderwetse dubbeldoelkoeien zeer duurzaam zijn: ze produceren die melk doorgaans met niet of nauwelijks krachtvoer en leveren daarnaast 30 procent meer vlees. Dat maakt hen volgens de stichting een stuk duurzamer dan hun 'topsportende, krachtvoergedreven collega's'.
Onder druk van het fosfaatrechtenstelsel dreigen die duurzame koeien nu te verdwijnen, aldus de stichting. De SZH heeft naar eigen zeggen verschillende voorstellen gedaan en besproken met het ministerie om het tij te keren. Maar daar waar onder het fosfaatreductieplan nog een uitzondering werd gemaakt voor de zeldzame rassen, is het onder het fosfaatrechtenstelsel niet gelukt om ook maar enige beweging in de zaak te krijgen.
Vrijstelling
De stichting ziet nu nog maar twee mogelijkheden: ten eerste een voortzetting van de vrijstelling die gold onder de fosfaatreductieregeling voor jongvee van zeldzame rassen (tot afkalven). Uitgaande van 3.000 melkkoeien kost deze vrijstelling 15.700 kilo fosfaat, nog geen 0,02 procent van het totale fosfaatquotum. Dit kan makkelijk worden gerealiseerd vanuit de fosfaatbank, aldus de SZH.
Subsidie
In de tweede plaats kan de Europese subsidie voor zeldzame huisdierrassen, die in Nederland niet wordt benut, van stal worden gehaald. Hier zou maximaal 200 euro per GVE per jaar kunnen worden uitgekeerd. Bij 100 GVE betekent dit 20.000 euro per jaar; geld wat dan kan worden benut om fosfaatrechten mee aan te schaffen, aldus de stichting.