Biologische boeren demonstreren voor vrijstelling fosfaatrechten
De bio-melkveehouderij maakt geen gebruik van de derogatie en heeft ook niet bijgedragen aan het mestoverschot, aldus initiatiefnemer Sybrand Bouma uit Grou. Sterker nog: in de biosector is juist sprake van een tekort aan biologische mest. Het voelt daarom onrechtvaardig dat de bioboeren nu moeten boeten voor het mestprobleem van hun gangbare collega's, stelt SOS bio-boeren.
Kostprijsverhoging
Bouma: “Nu worden wij gefixeerd op het aantal koeien dat we hadden op de peildatum in 2015. Veel biologische melkveehouders hebben de laatste jaren eerst geïnvesteerd in grond, en fokken later het vee aan. Het aankopen van de benodigde fosfaatrechten voor het benutten van die latente ruimte betekent al gauw een kostprijsverhoging van 16 cent per kilo melk. Dat trekt een te zware wissel op de bedrijven.”
Op die manier wordt de ontwikkeling van de biomelkveehouderij op slot gezet. Terwijl de biologische sector volgens Bouma zich juist altijd binnen de Europees gewenste kaders heeft ontwikkeld.
Vrijstelling te rechtvaardigen
De Europese Milieucommissie heeft de bioboeren per brief laten weten dat het te rechtvaardigen is als zij zouden worden vrijgesteld, geeft Bouma aan. Minister Schouten houdt tot nu toe echter de boot af; zij hanteert het uitgangspunt dat alle mest bijdraagt aan het mestoverschot, ook de mest van biologische koeien. Daarom wil zij tot nu toe niets weten van een uitzondering voor biologische bedrijven. “Terwijl dat juist prima kan, omdat wij een duidelijk afgebakende groep vormen van 450 bedrijven”, aldus Bouma. “Hier moet echt een oplossing voor komen. De minister heeft op in januari op de Biobeurs nog gezegd dat de sector zich volwaardig moet kunnen blijven ontwikkelen.” De minister heeft toegezegd de demonstranten morgen om 18:00 uur te komen bezoeken.