Ernstige droogte in Denemarken, nog nooit zoveel beregend
Wie geen vergunning heeft om extra te beregenen, loopt het risico dat er wordt gekort op de EU hectarepremie. Grote kans dat er extra beregeningsquotum nodig is, want de weersverwachting van het Deense meteorologische instituut DMI gaat er van uit dat de droogte de komende weken verder toeneemt.
56 beregeningskanonnen
De Deense agrarische sector beschikt over een indrukwekkend aantal moderne beregeningskanonnen. Landbouwblad LandbrugsAvisen meldt dat het grootschalige akkerbouwbedrijf Kjargaarden zelfs over een beregeningspark van 56 kanonnen beschikt. Vele tientallen beregeningshaspels zijn al twee maanden volop in gebruik, sinds de start van het groeiseizoen. Ook veel veehouderijbedrijven beschikken over meerdere beregeningskanonnen. In Denemarken wordt niet of nauwelijks pivots gebruikt.
Prognose nadert allerdroogste jaren
Inmiddels verkeren grote delen van Denemarken in de op één na hoogste droogte fase, die het DMI onderscheidt. Ook in Nederland is de kans dat er een eind komt aan de droogte de eerstkomende weken niet groot, gezien de prognose van het KNMI. Over veertien dagen is het neerslagtekort opgelopen tot een omvang die alleen in de allerdroogste jaren werd gemeten, luidt de prognose.
Minder graan en stro
De oogst van graszaad en graan is in Denemarken inmiddels al gestart, op percelen waar sprake is van noodrijpe gewassen. In lijn met de graanoogst verwachtingen die het Europese JRC Mars gewasmonitoring instituut vorige week publiceerde, rekenen de Denen op een kleinere graanoogst dan normaal. Vooral omdat de korrelvulling minder is dan gemiddeld. Dankzij beregening valt de droogteschade op het oog tot nu toe gemiddeld gesproken mee. Wel wordt er rekening gehouden met een veel lager stro aanbod dan normaal.
Noord-en Oost Duitsland
De website www.agrarheute.de meldt dat de graanoogst in grote delen van Noord-en Oost Duitsland sinds 60 jaar niet meer zo vroeg is begonnen, vanwege het noodrijpe gewas. Soms wordt het gewas als GPS gehakseld.