Frieslandcampina presenteert update toekomstplan
10 cent boete bij overschrijding RFC-fabrieksquotum geldt maximaal 5 jaar
De zuivelreus wil de eerste vijf jaar 10 cent per kilogram melk boven het referentievolume plus groeiruimte inhouden. Daarna vervalt die inhoudingsregeling en zijn de eventuele kosten van verliesgevende melk boven de marktgroei weer voor rekening van de totale coöperatie, zoals ook nu het geval is.
Extra referentieperiode
FrieslandCampina-leden konden kiezen uit vier referentieperiodes of een omrekening van hun fosfaatrechten voor het bepalen van hun referentievolume voor het fabrieksquotum. Kalenderjaar 2015 komt daar nu als vijfde optie bij. Dat doet het bestuur, omdat er een groep bedrijven is, die actief heeft meegedaan aan de verschillende tijdelijke maatregelen van FrieslandCampina, die vanaf 2016 zijn ingesteld. Deze bedrijven kunnen in kalenderjaar 2015 een hoger vergelijkingsvolume hebben dan in de andere periodes.
Groeiruimte
Ten opzichte van het eerste voorstel, geeft de coöperatie nu twee jaar van tevoren aan hoeveel procent marktgroei ze verwacht, zodat ondernemers tijdiger weten hoeveel melk ze de komende tijd kunnen leveren om binnen het bedrijfsquotum te blijven. De melk, die stoppende boeren geleverd zouden hebben, wordt volgens het geüpdatete voorstel niet vertaald in een percentage extra melk per bedrijf, maar absoluut verdeeld onder alle leden-melkveehouders. Een melkveehouder met een jaarleverantie van 400.000 kg melk krijgt daardoor net zoveel extra ruimte toebedeeld als een melkveehouder met een jaarleverantie van 2.000.000 kg melk.
Topzuivellijn
In de brief staat verder dat er gesprekken gaande zijn met potentiële klanten voor de aangekondigde topzuivellijn. De eerste producten uit die lijn liggen naar verwachting in 2019 in de schappen. In de loop van 2018 worden meer details hierover bekend gemaakt.