Nieuw vaccin tegen Bovien Corona Virus op de markt

Lang stond BCV, wat overigens niets te maken heeft met Covid-19, vooral bekend als een virus dat diarree bij jonge kalveren veroorzaakt. Maar door betere diagnostiek ontdekken wetenschappers dat het virus ook longproblemen bij kalveren veroorzaakt. Het virus werd bij onderzoek op 130 Europese melkveebedrijven in 17 landen vaak aangetroffen. In Nederland had 40 procent van de runderen het virus bij zich, in België 60 procent en in Hongarije alle onderzochte bedrijven. Het virus zat zowel in de neus van vooral jonge kalveren als in het rectum.
BCV tast vooral het trilhaarsysteem in de longen aan en verlaagt het afweermechanisme in de longen. Ziektekiemen zoals de bacterie Mannheimia haemolytica kunnen hierdoor makkelijk diep in de longen doordringen en schade veroorzaken. Biest, voeding, huisvesting en stalklimaat spelen een belangrijke rol bij het optreden van het virus. Preventieve maatregelen zijn onder andere gericht op het verbeteren van de biestverstrekking.
Preventie
„Dit moet het liefst vlug, vaak, veel en verrijkt gebeuren en met inachtneming van voldoende hygiëne,” vertelt MSD-dierenarts Henk Kuijk tijdens de presentatie van het vaccin. „Daarnaast is voldoende eiwit in het droogstandrantsoen belangrijk voor een goede opbouw van de weerstand van jonge kalveren. Ook kunnen melkveehouders het beste werken met een all-in-all-out-systeem, wat betekent dat jongvee gehuisvest wordt in vaste groepen. Dit zorgt voor minder uitwisseling van het virus. Daarnaast kan het virus ook aangepakt worden door middel van vaccinatie.”
Hiervoor heeft MSD een nieuw middel ontwikkeld; Bovilis Nasalgen-C. Het middel stimuleert de afweer in de luchtwegen. De vaccinatie bestaat uit het verzwakte BCV-virusstam CA25. Het wordt intranasaal toegediend, dat wil zeggen via de neus van het kalf, en kan al vanaf de dag van de geboorte worden gegeven. Per behandeling wordt 2 ml van het middel toegediend. Het duurt 5 dagen voordat het dier voldoende immuniteit heeft opgebouwd, en deze houdt vervolgens 12 weken aan. Het is een UDD-middel, dus het mag alleen worden toegediend door een dierenarts.
Minder symptomen
Onderzoek door de geneesmiddelenfabrikant toont aan dat na behandeling minder virus wordt geproduceerd in de longen. Behandelde dieren vertonen volgens MSD ook minder ziektesymptomen. Bovilis Nasalgen-C is een economisch vaccin; diagnostiek om het te mogen gebruiken is niet per se noodzakelijk.