Forse verhoging waterschapsheffing van de baan
Deze beslissing is genomen op basis van de vele reacties die binnen zijn gekomen op de conceptplannen. Die conceptplannen leidden tot een onderzoek van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en wetenschapper Jaap Hanekamp, waarin ze aantoonden dat de onderbouwing van zo’n heffing voor boeren niet deugde. De kritiek heeft de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) tot nadenken aangezet en dat leidde tot het andere standpunt.
Afwegingen commissie
De CAB stelt dat er al een groot aantal ontwikkelingen lopen binnen de agrarische sector die de waterkwaliteit op termijn ten goede komen. Dat proces wil het CAB niet frustreren met een extra heffing. Het CAB gaat er bovendien vanuit dat erfafspoelingsprojecten uitgebreid en geïntensiveerd gaan worden. En ten slotte dienen in de heffingen op diffuse bronnen ook de handelingen van boeren meegenomen te worden die daar in hun bedrijfsvoering op sturen. Dat ziet de commissie als erg lastig, omdat niet is vast te stellen wie voor welke lozing verantwoordelijk is.
Verhoging wel waarschijnlijk
Het schrappen van deze generieke heffing, betekent niet dat de tarieven gelijk blijven. Het CAB stelt voor om de heffingen op de categorie ongebouwd te verhogen op basis van het principe de vervuiler betaalt. Als de voorstellen worden aangenomen, dan gaat ieder waterschap zelf bepalen hoe hoog de uiteindelijke heffingen gaan worden. Daarbij mogen ze maximaal 15 procent afwijken van de richtlijn van de Unie van Waterschappen.