Piek wittelijnproblemen in derde kwartaal

Dit blijkt uit de analyse van gegevens in Digiklauw, een dataregistratiesysteem voor klauwgezondheid die ontwikkeld is door CRV en de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Volgens de GD beweegt de koe minder bij een omgevingstemperatuur boven de 20 tot 21 graden. Dit doet ze om haar eigen warmteproductie te beperken. Het gevolg is wel dat de (ruw)voer opname achteruit gaat. Daar komt bij dat ook de smakelijkheid van het voer minder wordt. Dit heeft vervolgens invloed op de penswerking en daarmee de eigen biotineproductie. Een tekort aan biotine verhoogt het risico op wittelijnproblemen, aldus de gezondheidsdienst.
Extra biotine
Naast het vaker verstrekken van kleinere hoeveelheden voer, het regelmatig schoonmaken van de voergoot en het verstrekken van voldoende fris drinkwater als preventieve maatregelen, is het advies om extra biotine te verstrekken aan een deel van de koeien.