Deens onderzoek: geen effect met shredlage
Dat is de voorlopige conclusie van een proef die is uitgevoerd op het Deense proefbedrijf Foulum van de Universiteit van Aarhus.
Tijdens de onderzoeksperiode, die van november tot dit voorjaar duurde, kregen de koeien een rantsoen met een hoog aandeel maïs, van zes verschillende maïskuilen, variërend van 4 millimeter tot 26,5 millimeter shredlage. Het onderzoeksinstituut wil nog geen concrete cijfers laten zien maar concludeert nu al dat er geen effect is van de haksellengte en hakseltechniek op de dierprestaties. De uiteindelijke resultaten zullen volgend jaar worden gepubliceerd op de Agromek, een Deense landbouwbeurs.
De resultaten zijn in tegenstelling met Amerikaans onderzoek van twee jaar geleden. Daaruit bleek dat koeien 1,1 tot 1,5 kilo meer melk produceerden op shredlage-maïs, met gelijkblijvend vet- en eiwitgehalte.
Langer stabiel
Recent voerde Eurofins Agro nog een onderzoek uit op 22 bedrijven, waarbij ze de verloop van de voederwaarde van shredlage-maïs en traditioneel gehakselde maïs volgden. De maïskuilen volgens de Shredlage-techniek bleven bij oogsten en inkuilen langer stabiel.