10e Vector voersysteem in de Nederlandse melkgeitenhouderij
Tijdens de validatieperiode van de Vector is een bedrijfsanalyse gemaakt met voer- en melkproductiegegevens voor opstart en deze zijn gevolgd voor, tijdens en na de implementatie van het Lely Vector systeem. Vanuit hier zijn de aandachtspunten voor de implementatie en monitoring van de resultaten in beeld gebracht. Inmiddels heeft Lely haar Nederlandse Lely Center (Lely franchise) netwerk getraind zodat binnen Nederland de kennis aanwezig is om de melkgeitenbedrijven vakkundig in hun behoeften te voorzien. Inmiddels hebben zij de 10e Vector opgestart in de Nederlandse melkgeitenhouderij.
Geitenhouder Alting: “De geiten zijn voller en wij winnen veel tijd!”
Ook op het bedrijf van de familie Alting in het Groningse Sellingen is in mei 2017 het automatisch voersysteem opgestart. Hier worden de 1100 geiten meerdere keren per dag naar behoefte gevoerd met de Vector. Heinie Alting: “We kunnen de arbeid op het bedrijf veel efficiënter indelen met de Vector. Het voeren is uit handen genomen waardoor we arbeid besparen en flexibeler zijn.” Het grootste voordeel noemt Alting dat de Vector begint met voeren als de geiten gemolken worden. “De geiten hebben na het melken gelijk beschikking tot vers voer waardoor er in de ochtend al rust in de stal heerst. Én”, voegt de geitenhouder tevreden toe, “wij winnen hiermee veel tijd. Dit scheelt ons al zo’n 2 uur in de ochtend.” Doordat Alting nu constanter en nauwkeuriger voert ziet hij ook minder selectie aan het voerhek waardoor de geiten voller zijn.
Vector aangepast op de geiten
Geiten zijn kieskeurige dieren en brengen andere aandachtspunten met zich mee. Hier zijn de instellingen van de Vector op aangepast. Op technisch vlak wordt er gelet op het uitdoseren van zeer kleine hoeveelheden over lange lengtes voerhek, soms tot 4 kg per meter. Daarnaast wordt er gelet op het mengresultaat bij de specifieke geitenrantsoenen en wordt de voerhoogtemeter afgesteld op het gedrag van de geiten.
Tevens is er aandacht voor de dag- en nachtpatronen, die in de melkgeitenhouderij verschillen met die in de melkveehouderij. Vanuit dit punt wordt er een plan gemaakt voor de systeemactiviteit, waarbij gelet wordt op de patronen en melktijden van het bedrijf. Op deze manier kan ook de geitenhouder gebruik maken van de kracht van voeren naar behoefte!
Verhoogde voeropname, stijging melkproductie
Door deze specifieke aandacht voor implementatie in de geitenhouderij wordt er meerdere malen per dag vers voer aangeboden en selectie voorkomen. Dit resulteert in een verbeterde voeropname en een aanzienlijke stijging in de melkproductie op de geitenbedrijven.