Forse toename Duitse bio-melk, melkprijs onder druk
Dat stelt de Duitse Raiffeisen organisatie, die zich beroept op cijfers van de ‘Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI).
De Duitse melkfabrieken betaalden in april minder uit dan in maart. Dit betekende de tweede opeenvolgende (kleine) prijsdaling. Volgens berekeningen van de AMI beurden de Duitse melkveehouders voor bio-melk met 4 procent vet en 3,4 procent eiwit in april 48,10 euro per 100 kilo. Dit is 0,70 euro per 100 kilo minder dan in maart. In maart ging de prijs met 0,30 euro omlaag. Als oorzaak wijst de AMI naar de fors toenemende productie van biologische melk. Volgens cijfers van BLE-Statistik was de bio-melk aanvoer in maart maar liefst 25,6 procent hoger dan in maart 2017.
In januari en februari bedroeg de groei maar liefst 30 procent ten opzichte van dezelfde maanden afgelopen jaar. De verwachting is dat de groei zal aftoppen, aangezien er voorlopig geen nieuwe bio-melkveehouders de markt zullen betreden. Naast de hogere aanvoer spelen volgens Bioland ook seizoensinvloeden en de lagere prijzen op de spotmarkt een rol in de actuele prijsvorming. De vraag naar bio-zuivel vertoont volgens het AMI een licht stijgende tendens. Op basis van het stijgend aanbod verwacht de AMI dat de prijsdaling vooralsnog zal doorzetten.
Ook Nederlandse bio-melkprijs lager
Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland laat de bio-melkprijs een dalende tendens zien. Vanaf maart daalde de biologische garantieprijs van FrieslandCamina van 50,50 euro naar 46,00 over juni. In tegenstelling tot de gangbare melkprijs, die over juni een klein plusje laat zien, verlaagde FrieslandCampina over juni de biologische melkprijs nog met 1,50 euro.